Foodie Family eats in Reykjavik

Ne-am hotarat sa mergem de revelion in Reykjavik dupa ce am citit intr-un articol ca aici e ce mai tare foc de artificii public, adica nu organizat de primarie ci artificii pe care le cumpara si le aprinde cine vrea. Cum in ultima vreme am petrecut trecerea dintre ani pe partie, am vrut sa mai schimbam dar sa nu renuntam la zapada. Asa ca iata, Islanda a fost o optiune foarte interesanta si deja prin luna mai luasem biletele de avion si rezervasem tururi. Intre timp am facut si un maraton de GOT si eram si mai bucurosi ca am ales aceasta destinatie.

Reykjavik este un oras mic si se poate vizita lejer pe jos, de fapt toata populatia Islandei este cam cat in cartierul Militari…300.000 de oameni, din care jumatate locuiesc in capitala. In ciuda numelui nu este chiar atat de frig, de fapt iarna este mai frig in New York decat in Reykjavik. In schimb este al doilea cel mai vanturat de vanturi loc din lume si primul care e si locuit…asa ca pretutindeni sunt magazine cu haine termale, fulare, caciuli si manusi, si multe cafenele si ceainarii si suparii.

Fiind iarna este si mai tot timpul cam intuneric, de fapt soarele nu se ridica prea mult trece de la rasarit la apus in 3 ore si in rest bezna. Dar nu e nevoie de multa luina pentru o tura de oras cu bifarea celor cateva puncte de interes.

Biserica Hallgrímskirkja, cea mai inalta cladire din oras (74 m) care poarta numele poetului national Hallgrímur Pétursson si este cea mai recunoscuta imagine a orasului. Se poate vizita si urca in turn (coada la lift merge repede) si tot aici ne-am bucurat de concertul de Anul Nou. Orga din biserica este impresionanta si aici se tin festivaluri dedicate acestui instrument.

Sculptura Sun Voyager simbolizeaza o barca a visurilor, oda soarelui. Aduce promisiunea descoperirii de noi teritorii, speranta, progres si libertate. Este chiar pe faleza care duce la sala de concerte.

Sala de concerte si conferinte Harpa, este acoperita cu sticla colorata si are o structura similara bazaltului prezent pe insula. Si ea se viziteaza (nu si sala de concerte) si este mai impresionanta vazuta din interior.

Marina Walk este o zona inca in dezvoltare, dar unde se gasesc o multime de mici restaurante si cafenele la parterul blocurilor noi.

Portul vechi este si el in transformare. Aici se gasesc muzee si restaurante noi dar si debarcaderul pentru ambarcatiunile de plimbare sau cele care promit ca o sa vezi balene.

Daca tot am mentionat de muzee, in Reykjavik este un muzeu unic in lume, si desigur foodie men nu au rezistat sa nu il viziteze 🙂

O plimbare pe lacul inghetat (The Pond) era ceva ce nu am putut rata 🙂

Arhitectura orasului este uniforma si de mici inaltimi. Islandezii nu par sa puna pret pe esteticul exteriorului, toate arata la fel si fara mult decor.

 

Optiunile de cazare in oras sunt limitate si oferta este destul de redusa calitativ in schimb preturile sunt exorbitante. De vina este se pare invazia de turisti post GOT pentru ca in prezent Islanda se lauda cu 13 turisti pe cap de locuitor…Noi am inchiriat un apartment dragut la o aruncatura de bat de cel mai bun loc pentru mic dejun (more on that later).

La atata mers pe jos evident ca ni se facea foame asa ca hai sa vedem cam ce se mananca in Reykjavik. Inainte de a incepe cu poze si povesti, o mica introducere. In Islanda se mananca bine, foarte bine, incredibil de bun. Zic incredibil ca nu creste aproape nimic pe insula asta, au peste, miei adusi de primi colonisti norvegieni si ceva legume de solar (incalzite geotermal). Si cu toate astea oferta culinara este spectaculoasa. Si, evident, si foarte scumpa. Like Londra/Paris/Tokyo de scumpa si nu vorbim aici de restaurante stelate. La toate restaurantele trebuie facuta rezervare din timp (multi turisti cum ziceam) iar pentru cel din seara de Revelion am rezervat din august la limita.

Ostabudin

Este un restaurant cu vechime si unde supa de peste este la loc de cinste, si orice fel cu peste este minunat. Am incercat si ren, ne era dor de el din Finlanda. Pentru primul contact cu bucataria islandeza am fost impresionati.

Apotek

Bar si restaurant in hotelul cu acelasi nume de pe strada pietonala principala, arata spectaculos. Servicul dureaza etern dar nu ne-am suparat, nu ne grabeam sa iesim in frig. Peste in fel si chip, miel si desigur un burger pentru kinderi, deserturi de finala de concurs de patiserie. Si desigur o supa minunata de peste.

Grillmarkadurinn

Despre locul asta (care ar insemna Grill Market) mi-a povestit o prietena cu atata pasiune ca a fost de la inceput pe lista. Este si locul unde ai cele mai mari sanse sa zaresti oameni din echipa GOT si un baiat grozav pe nume Andrei care e din Murighiol si lucreaza in Islanda de 5 ani 🙂 Rezervarea se face cu un avans de pe card, este pe doua nivele si plin ochi. Noi am nimerit fix pe sectorul lui Andrei cu care am povestit printre feluri toata seara. Nu or avea ei in Islanda multe produse locale dar cres niste bucatari minunati. Totul a fost asa bun ca nu voiam sa plecam. Miniburgeri de ren, friptura de balena sau pufin…ce iti poti dori mai mult?

Hlemmur Matholl

Nu se poate oras nordic fara un food market si Hlemmur este la nivel. Aflata peste drum de muzeul barbatesc, este ideal de vizitat la pranz pentru a putea gusta din toate…de la tartine cu somon la inghetata racita cu azot lichid.

Flatey

Bun pestele si mielul dar foodie kids, cat sunt ei de antrenati nu rezista chiar la infinit si mai vor si cate o pizza. Flatey e un loc nou deschis in portul vechi, cuptor pe lemne, faina Caputto si rosii San Marzano…ingrediente perfecte pentru o pizza perfecta.

Fiskfelagid

Am venit cu mari asteptari aici, The Fish Company este renumit ca fiind cel mai bun restaurant de seafood. Meniul e putin derutant, un mash-up de tari si ingrediente (Islanda-castravete, Australia-ghimbir…) dar daca nu bagi deseamna mancarea este senzationala. Pestele local islandez este cu adevarat celebrat aici.

Snaps

Chiar peste drum de apartamentul nostru este acest local unde sambata are loc cel mai grozav brunch. Este deschis pentru pranz si cina in restul saptamanii dar merita sa le potriviti ca sa nimeriti la brunch. A fost votat Best Goddamn Restaurant…premiu pe care il merita cu siguranta.

Sjavargrillid

The Seafood Grill este locul unde gateste cate se poate de local detinatorul titlului de Best Chef din 2010. Foodie kids au fost incantati de pastele (cu fructe de mare, evident) si de lava cake…foarte potrivit zic pe o insula vulcanica.

Fiskmarkadurinn

The Fish Market a fost alegerea pentru seara revelion, ma rog la 11 terminasem de mancat. Aici gateste cea mai titrata femeie chef din Islanda si specialitatea ei este…sushi. Nu pare evident la prima vedere, dar sushi este omniprezent in Islanda, cu asa oferta de peste nici nu este de mirare. Combinatii si prezentari elevate pentru sushi, a fost una din cele mai interesante mese de revelion.

Matur og Drykkur

Daca as sta numai 24 de ore in Reykjavik aici as veni.  Istoria culinara a Islandei, asa scurta cum e, totul din meniu se leaga de ceva local. Capul de cod face senzatie pe instagram (l-am vazut la masa vecina, yup, de senzatie de pozat dar noua ne era cam foame) dar supa este senzationala la gust. Salata de pastrav afumat cu samphire a fost lichidata de foodie teen care nu credeam ca mai poate peste dupa 10 zile in Islanda.

Islanda nu e ieftina asa ca macar sa fie buna si este delicioasa chiar daca nu se poate pronunta.

Si daca am inceput cu povesti cu artificii iata si dovada.

Se cumpara numai din rulote ca astea, detinute de pompieri/salvamont si noi am gasit una in parcare la mall.

A fost un inceput de an spectaculos cum o sa fie tot anul. La multi ani!

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *