Eat the foodie year Decembrie

Am ajuns la ultima luna din seria Eat the Year…un an foodie in care am sarbatorit atat de multe ocazii gastronomice, unele mai cunoscute altele mai putin, si unele de-a dreptul ciudate. Sa incheiem anul in forta cu luna decembrie.

1 decembrie – Pie Day

Au fost cateva ocazii anul acesta pentru a sarabatori cu o placinta in stil pie american, dar azi pentru ca e si ziua nationala o sa las aici o placinta cu dovleac asa cum o facem pe la noi.

2 decembrie – Fritters Day

Chiftelute cum s-ar zice, de carne sau legume, si chiar mere sau ananas. Orice se poate da prin faina+ou sau o varianta similara si este apoi prajit este considerat un fritter. Cel mai intersant pe care l-am mancat in ultimul timp este acesta cu tapioca si parmezan pe care l-am gasit la un restaurant brazilian in Paris (Maloka Fogo & Brasa).

3 decembrie – Peppermint Latte

Ok,  nu as bea asa ceva decat o data pe an si dupa ce am incercat sa fac unul acasa (care e mai mult fotogenic decat gustos) am ajuns la cafeneaua cu sirena verde sa vad daca al lor e mai bun. Nu pot sa zic ca m-a cucerit.

4 decembrie – Cookie Day

Biscuiti, fursecuri, si tot felul de cornulete, toate pot fi considerate cookies cred. Asa ca in aceasta zi am vrut sa fie unul un pic mai special, cum sunt acestea cu felii de mere de la Pain Plaisir.

5 decembrie – Comfort Food Day

Adica fix o farfurie cu mancare pe care sa o savurezi cand afara e viscol, ploua tare sau in general ai nevoie de un pick-me-up. As putea spune ca este o farfurie de hygee 🙂 Pentru noi acel comfort food sunt spaghetele cu chiftelute si sos. Pur si simplu ne fac sa ne simtim mai bine.

6 decembrie – Gazpacho Day

De ce ar fi sarabatorita o supa rece in decembrie ma depaseste complet…Supa traditionala spaniola continea initial numai apa, ulei de masline, paine si usturoi. Mai tarziu s-au adaugat si rosii si condimente. Nu am rezistat si pana la urma am facut o supa rosii traditionala calda, pur si simpu nu merge gazpacho in decembrie.

8 decembrie – Brownie Day

O negresa buna nu o poti refuza niciodata, indiferent cat ai mancat. Dap, mai incape o bucata de negresa oricand. Odata am facut un tort din multe negrese de ziua lui foodie man. Nimeni nu a refuzat o bucata de tort in ziua aia 🙂

9 decembrie – Pastry Day

Patiseria nu e o treaba usoara, necesita multa atentie si pricepere si trebuie sa respecti reteta intocmai. Aici nu facem ciorbe sau tocanite. Am facut niste trandafirasi cu mere si scortisoara cu ocazia asta, mirosul care a umplut casa ne-a facut un dor maxim de Craciun.

17 decembrie – Maple Syrup Day

Siropul de artar este indispensabil la noi in casa, si nu, nu avem nici o treaba sau legatura cu Canada sau SUA, unde se recolteaza aceasta minunata substanta. Dar nu ne lipseste la micul dejun, la clatite, orez cu lapte sau porridge.

19 decembrie – Fried Shrimp

De cate ori mergem la un restaurant cat de cat pescaresc, mereu imi comand Fritto Misto. Creveti si calamari prajiti, I love you. Nu am nimerit in aceasta zi la un astfel de restaurant dar mi-am amintit cu drag de cei mai buni creveti prajiti pe care i-am mancat in Sydney (Saint Peter)

21 decembrie – Kiwi Day

Ce e mic si paros si maro? Un kiwi 🙂 Fructul este originar din China dar a devenit atat de popular in Noua Zeelanda ca au numit si o pasare acolo Kiwi. Plin de antioxidanti si fibre si mai multa vitamina C decat o portocala, kiwi este un fruct minunat. Am avut ocazia sa incerc si kiwi berries, o varianta mini si la fel de delcioasa. Mi-as dori sa le gasesc mai des.

24 decembrie – Eggnog Day

Nu am mai baut pana acum un eggnog, nu facut in casa cel putin. Ideea de a bea oua crude nu mi se pare prea apetisanta, dar am zis sa incerc. Compozitia de ou crud, lapte si zahar se matureaza cu alcool cel putin 24 de ore si teoretic devine safe. In comert insa nu exista decat varianta pasteurizata. Anul acesta am facut de ajunul Craciunului, presata de foodie kids care au vazut in filme si voiau sa incerce. Trebuie sa recunosc ca ne-a cam placut.

25 decembrie – Pumpkin Pie Day

Doua placinte cu dovleac in aceeasi luna? Yes, please. De data asta am facut una care arata ca un pie 🙂 Si a fost la fel de apreciata.

26 decembrie – Candy Cane Day

Nu stiu cum e la voi, dar foodie kids mereu atarna acadele in pomul de Craciun care apoi dispar sistematic. Cele originale au gust mentolat (care se pun zdrobite si pe peppermint latte). Povestea lor este de prin 1670 si spune ca dirijorul corului catedralei din Koln a comandat la o cofetarie niste bomboane in forma de baston de cioban si pe care le-a impartit inainte slujbei foarte lungi.

27 decembrie – Fruitcake Day

Fruitcake este cadoul cel mai neinspirat pe care il fac oamenii in Occident…nu stiu de unde a aparut aceasta problema dar este cel mai regifted cadou. Este un chec indesat plin de fructe confiate, cateodata are si glazura deasupra. Cum ideea acestui chec nu m-a atras deloc mi-am indreptat atentia spre variantele mai aproape de sufletul meu. Cozonacul nostru traditional si panettone….vai cum il iubesc eu pe panettone. My dear friend Andra a incercat sa ma ajute sa il fac acasa (paper molds and all) dar nu mi-a iesit asa ca il cumpar de la magazinele italienesti din oras. Las aici o poza cu cel facut de Andra, ei ii ies minunati.

31 decembrie – Champagne Day

Nu se putea o sarbatoare mai potrivita pentru aceasta zi. Sampania adevarata e un vin spumant  din struguri care cresc in regiunea Champagne in Franta. Nu se pot eticheta cu “champagne” decat sticlele care sunt aprobate de CIVC (Comite Interprofessionenel du Vin de Champagne) care certifica ca a fost respectat procedeul si varietatile struguri printre altele. Cheers!

Sper ca seria cu Eat the Year v-a placut si v-a facut anul mai foodie si mai delcios!

La multi ani!

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *