Foodie Family in Islanda

Vacanta din Islanda a fost cu siguranta una din cele mai frumoase din viata noastra de calatori. Peisajul este atat de diferit si de spectaculos ca fiecare ora era o noua descoperire. Am vazut in 4 zile o multime de locuri extraordinare si unice in lume. Multe filme SF au fost turnate aici pentru ca peisajul chiar pare de pe alta planeta, nu am vazut nicaieri asa ceva. Sunt zone cat vezi cu ochii fara fir de iarba, fara vegetatie, doar pietre sau nisip negru…

Islanda nu ni s-a parut pregatita pentru turism de masa…culmea, desi au 13 turisti pe cap de locuitor. In afara capitalei sunt foarte putine hoteluri si destul de izolate. Drumurile sunt inguste si podurile au un singur sens, care nu e semnalizat, e asa la mica intelegere. Obiectivele turistice nu sunt marcate sau semnalizate, te prinzi ca treci pe langa ceva ca sunt multe masini parcate. Cam cum ajungi la noi la cascada Bigar. De parcat parchezi pe camp/zapada, ca nici parcari nu sunt organizate, fiecare unde vrea dar este civilizat. Nu prea sunt toalete in toate locurile astea, singurul centru turistic organizat este la Geysir (cu restaurant si magazin cu izmene termale).

Toate astea fac experienta mai frumoasa sau nu, depinde ce iti doresti 🙂

Planning

Aceasta excursie insa nu a fost usor de organizat. Pentru a ajunge in Islanda trebuie un zbor cu conexiune. Noi am zburat prin Frankfurt de unde am luat Icelandic Air pentru un zbor de 4 ore. Zborul a trecut repede pentru ca si la locurile economy am avut in filght entertainment cu o multime de optiuni de filme/muzica/jocuri.

Am petrecut primele 4 zile in Reykjavik, si am povestit despre asta aici. In schimb pentru restul tarii am optat pentru un tur ghidat privat cu Discover Iceland pentru ca ni s-a parut cea mai buna solutie pentru noi. O alta varianta este sa inchiriezi o masina si sa te organizezi singur si chiar am incercat initial sa planificam asa. Dar, ne-am lamurit repede ca nu ar fi fost foarte bine, drumurile sunt putine si inguste, hoteluri si popasuri si mai putine, si sunt multe obiective unde nu poti merge cu o masina inchiriata ci trebuie sa iei un superjeep cu ghid, turistii nu pot merge pe drumurile neamenajate, care sunt o multime. Plus, 80% din masinile 4×4 de inchiriat sunt Duster…nu ca avem ceva cu masina nationala dar pe drumurile alea inzapezite…nu am avut curaj. Varianta 2 era o excursie cu ghid cu un autocar mare care nici nu a intrat in discutie. Asa ca superjeep a fost. Cei de la Discover.is ne-au facut si propuneri de trasee si am ales ce ni s-a parut mai interesant si cat vrem sa stam in fiecare loc.

Packing

Iarna in Islanda…nu trebuie sa iti dea prea mult de gandit ce ai pune in valiza. Geaca cea mai groasa, pantaloni grosi (de ski), cateva layere, inclusiv termale, manusi si caciuli si fulare ca bate vantul si desi nu e foarte frig, intra bine in oase, o pereche de ghete de iarna serioase si multe sosete de lana. Pe langa astea am mai avut si un set de loungewear cu care sa stai prin hotel/camera si trusa de cosmetice bine organizata ca ne mutam cu casa in fiecare seara si sa strangem usor. Nu ar strica si un set complet de medicamente, mai toate locurile sunt destul de izolate si nu am vazut farmacii decat in Reykjavik, in plus nu se da nici nurofen fara reteta. Nu ne-au lipsit fire de incarcat telefoanele in masina (cu un mini spliter de pus la bricheta in care intra mai multe), si baterii pentru ca frigul afecteaza serios si te trezesti ca nu ai cu ce face poze. Musai si costumul de baie pentru laguna albastra.

Majoritatea pozelor par facute dimineata devreme sau seara sau chiar noapte…nu am umblat noapte pe camp dar asta e lumina de iarna in Islanda.

Ziua 1

Am facut turul numit Golden Circle si am vazut cascada Gullfoss.

Apoi am mers la ghetarul Langjokull unde am facut si o tura cu snowmobile pe zapada. Pana la cabana de unde incepe turul cu snowmobile am mers cu masina pe camp pe gheata si zapada, numai ghizii locali au voie, nefiind nimic amenajat sau marcat, doar urmele celor care au mai trecut pe acolo.

A urmat parcul national Geysir, unde evident sunt geizere. Cel original (Geysir) este considerat stins, dar Strokkur erupe la 4-8 minute fara ezitare si spectacolul e fascinant.

Pe drum spre hotel ne-am oprit si la o margine de ferma unde am vazut caluti islandezi.

Prima seara ne-am oprit la Hotelul Stracta. Pe langa corpul principal al hotelului (receptie, restaurant), cazare este in nistre structuri tip container, dar la interior au tot comfortul.

Alte optiuni de masa nu exista decat in hotel, care este definitia “in the middle of nowhere” asa ca am mancat la hotel. Era pe 1 ianuarie seara si meniul era fix, va dam ce avem. Ei bine totul a fost foarte bun, supa de peste, vita gatita perfect, lava cake…daca asta e tot ce aveau nu stiu cum o fi in restul zilelor.

Ziua 2

Ne-am trezit devreme si am mers in valea unde candva fusese un mare ghetar. Insa s-a topit la eruptia vulcanica din 2010 (cea care a blocat zborurile 6 zile) si s-a topit in numai 15 minute si a spalat o vale intreaga. Era intuneric la ora aceea asa ca pozele nu fac dreptate peisajului…efectiv o vale cat vezi cu ochii spalata de apa pana a ajuns in ocean…Mai jos muntele de unde s-a rupt ghetarul. Pana la acest loc izolat am mers o ora cu masina in stil off-road curat (adica zdruncinat bine) si am trecut si cateva rauri inghetate, in unele ne-am si blocat un pic, numai cat sa intre apa pe sub usa, dar soferul era priceput si il aveam si pe foodie man de copilot (foodie man a fost vice campion national la offroad acum cativa ani).

Nici o zi fara o cascada, de data asta Seljalandsfoss. Vara se poate merge prin spatele ei, acum insa totul era inghetat si era imposibil accesul.

Apoi am fost la Skogarfoss, cascada cea mai cunoscuta din Islanda, este pe coperta ghidurilor Lonely Planet. Se poate urca prin lateral pana sus pe niste trepte, si vederea este spectaculoasa.

Am continuat drumul pe langa vulcanul cu pricina si ne-am indreptat spre plaja cu nisip negru (cine se uita la GOT stie). Ferma din poza era chiar la baza vulcanului, si dupa ploaia de cenusa are cel mai fertil pamant care exista, pentru ei eruptia a fost foarte benefica. Relieful este mereu in schimbare in Islanda. Am vazut un pod imens pe mijloc de camp si a intrebat de ce e un pod pe camp. Acolo trecea un rau acum 8 ani dar la marea eruptie din 2010 s-a mutat si curge pe alta vale 🙂

La plaja cu nisip negru am ajuns printr-un viscol crunt. La o ora dupa ce am trecut noi drumul s-a inchis si masinile care aveau drum mai departe au fost duse intr-un sat si turisitii culcati in sala de sport a scolii, asa ca in filme pe saltele pe jos. Pentru familiile cu copii a fost deschis un motel. Insa noi am razbit (masina mare si ghid local, iata).

Nu am putut sa vedem plaja, vantul l-a impins pe foodie kid ca pe un fulg, abia am reusit sa intram in restaurant.

Am lasat copiii la masa si am incercat sa mergem noi pana la plaja. Foodie man a razbit insa eu m-am intors dupa un minut. Prin viscol s-a prins de mine o asiatica mica, cu blugi si pulover si in tenisi (si atat!?) si m-a rugat sa o duc inauntru ca o ia vantu pe sus…Mai jos nisip negru sub zapada insa plaja nu se putea vedea de viscol.

Am ajuns la hotel unde am fost aproape singuri, multe grupuri au ramas blocate dupa ce s-a inchis drumul. O noua cina de hotel la mama naibii in camp, dar foarte buna.

Ziua 3

Din nou la drum devreme, destinatia noastra a fost o pestera de gheata. Aici se ajungea cu superjeeps mai super ca al nostru, asa ca am mers cu grupul si cu ghizi speciali de ghetar, ne-am echipat cu crampoane si casca.

Pestera asta a fost tzeapa turistica. Bucataria mea e mai mare (da bine, stiu ca e mare oricum) dar aia era o hruba in care intrau grupuri pe rand ca nu incapeau pra multi oameni si mergeai inauntru maxim 10 m.

La cat de dezamagiti am fost noi, atat de incantati au fost foodie kids. Atata gheata adevarata nu mai vazusera, in cate puteau sa dea cu toporul fara sa ii certe cineva 🙂

Dar ne-a trecut repede tristetea cand am ajuns in cel mai frumos loc din lume, Laguna de gheata.

Laguna asta se varsa in ocean si pe plaja era plin de mini ghetari, asa ca plaja este numita Diamond Beach si este spectaculoasa. Peisajul se schimba zilnic, gheata vine mereu alta.

Seara ne-am intors la Reykjavik.

Ziua 4

Am explorat zona de langa capitala, numita Reykjanes. Peisaje de film si aici, pe drumul din pensinsula si lacul Kleifarvatn este des folosit pentru reclame la masini. Lumina difuza de dimineata nu a permis niste poze relevante. Nu am putut insa sa nu captez aceast camp de uscat oase si capete de cod…dupa ce usuca in aerul rece si foarte deshidratant sunt exportate in Nigeria. Se intindeau ca la noi vita de vie, cat vezi cu ochii.

Am vazut apoi zonele geotermale Seltun si Gunnuhver, unde aburul cald iese nonstop din pamant. Se vede si centrala care le capteaza si le duce spre oras pentru incalzire. Caldura si apa calda sunt cele mai ieftine lucruri din Islanda.

Ne-am oprit in orasul pescaresc Grindavik pentru o supa de lobster la Bryggan, chiar pe malul apei. Fabuloasa!

Ne-am plimbat apoi pe falezele stancoase Reykanesvista, unde era evidenta structura hexagonala a rocilor asa cum au ramas in urma eruptiilor vulcanice.

Ultima oprire a fost podul dintre cele doua falii continentale, europeana si nord-americana. In canionul de sub pod te poti plimba, si este marcat cu cat se separa cele doua falii, cativa centimetrii pe an.

Separat de acest tur am mai facut doua excursii cu plecare din Reykjavik.

In prima zi din Reykjavik, foodie man a fost la diving la Silfra, locul unde se separa continentele sub apa. Este cea mai limpede apa din lume si este unic, a tinut foarte mult sa se bage in apa aici. Evident ca a fost un pic frig si nu credea ca o se echipeze in parcare, asa in frig, dar a zis ca a meritat.

A doua excursie, mult mai placuta termal a fost la faimoasa Blue Lagoon. Un fel de Terme, cu apa calda si albicioasa de la minerale, este insa suprasaturata de turisti, cu o mare inghesuiala la vestiarele care nu fac fata si unde trebuie sa te programezi ca altfel nu poti intra, e full. De banii dati la intrare primesti si niste masca de fata si un suc asa ca foodie kids s-au bucurat la maxim de cele 2 ore cat am stat.

A fost o vacanta spectaculoasa si care a avut atat peisaj si activitati frumoase dar si mancare foarte buna peste tot. Exact ce ne place noua 🙂

Singurul regret a fost ca nu am vazut aurora boreala. Am prins un super moon care lumina ca ziua (la propriu, ca ziua era oricum cam intuneric) dar avem un motiv bun sa ne intoarcem.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *