Piata de peste Bergen

Dintr-un exces de organizare  de curand am scanat digital toate filmele vechi gasite prin casa. Pe langa amintirile din copilarie, am dat peste pozele facute in Norvegia acum vreo 12 ani (OMG ce trece timpu…). Tocmai terminasem facultatea si urma sa ma angajez la perla economiei romanesti (ALRO post privatizare). Nu eram deloc foodie pe atunci, ca orice student de ase bateam mcdonalds si kfc cu mare sarg, si talentul culinar se ridica la incalzitul la microunde si maxim o omleta for the mornings after (omleta era overcooked dupa Andrei…nu stiu cum de m-a luat de nevasta totusi :).

Anyways, Norvegia mi-a placut enorm (mai putin Oslo), fiordurile sunt impresionante… Dar cel mai mult m-a uimit cate poze am facut in Bergen (ca non foodie ce eram pe atunci). Faimos pentru casele apartinand Ligii Hanseatice, Bergen este la fel de renumit si pentru piata de peste. Cred ca este prima piata in care am facut poze.

casute

casehanseatice

Piata m-a impresionat prin oferta imensa de peste, pe atunci nu gaseai la Metro decat pastravi si crapi…si nici aia nu inotau in bazine ca acuma.

lobster

crabi

Fel si chip de pesti erau intinsi pe tarabe si in bazine, intregi sau filetati, si piata fiind chiar la malul marii nu cred ca prospetimea sau provenienta se putea pune la indoiala.

crabi

crustacee

swimming

filetati

Atunci am vazut prima data cum arata monkfish…urat rau saracu. Mult mai tarziu am descoperit insa ce bun este de mancat 🙂

monkfish

crabi

In piata mai gaseai icre de tot felu, alte delicatese locale, artizanat, fructe si legume.

gem

overview

Poate neasteptat pentru o piata de peste, ce merita cumparat erau capsunile. Dap, in Norvegia cresc niste capsuni exceptionale, nu se compara cu cele ale conantionalilor din Spania. Nici prea mari nici prea mici, au o aroma fantastica, nu te mai poti opri din mancat. De curand am nimerit la un dineu oficial langa cineva care tocmai fusese in Norvegia. L-am intrebat daca a mancat capsuni (deh acuma sunt foodie, numa de mancare vorbesc)…expresia de pe fata lui a fost mai mult decat convingatoare si am petrecut o seara ce se anunta mega boring povestind despre Lillehammer si capsunile norvegiene.

capsuni

Inainte de a scrie azi am googalit putin despre piata si Bergen…se pare ca s-a degradat, e plina de chinezi, foarte turistica (adica scumpa rau) si localnicii numai cumpara de aici. Pacat.

2

2 thoughts on “Piata de peste Bergen

  1. simona

    Eu cred ca piata din Bergen a fost intotdeauna scumpa, pentru ca in general costul vietii e cam cu 30% mai mare decat in tarile din UE. Sincer vorbind eu n-am vazut chinezi vanzatori, dar in schimb crevetii sunt congelati.

  2. Ada

    Ooooooh, sweet memories!! Mi-a crescut pulsul cand am vazut pozele si am citit povestea! I love Bergen.. iremediabil. Si cel mai dragut lucru este ca prietenul meu – total indragostit de Norvegia – chiar a lucrat o vreme in Fish Market (cat a fost la scoala in Bergen).. acolo printre crustacee, chiar la Age Sorensen din poza de mai jos! 🙂 Cele mai savuroase povesti de acolo sunt! Si apoi am vizitat-o impreuna acum doi ani.. minunat Bergenul si Norvegia! Nu ma vorbesc de somon si fructe de mare!!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *