De ce mi-am inchis contul de facebook

Luna asta mi-am inchis contul personal de Facebook. Evident ca asta inseamna ca a trebuit sa renunt si la pagina blogului, lucru care mi-a dat un pic emotii, dar pana la urma am facut pasul.

Imediat au aparut intrebarile, de ce, dar ce o sa faci acum, dar cu blogul cum ramane? Blogul ramane bine merci aici, si dupa cum ati vazut am scris in fiecare saptamana. Sau nu ati vazut 🙂 Pentru ca nu am mai pus link pe FB. Dar bloguri existau si inainte de FB si era OK, de fapt cred ca prea multi dintr noi bloggerii folosim FB si social media ca pe o carja, ni se pare ca fara ea nu merge. Cum in ultimul timp FB a limitat postarile pe care le vad fanii, si sunt si zvonuri ca nu va mai fi gratis, eu zic ca nu poate sunt cu un pas inainte. In plus, am pastrat pagina de instagram, asa ca nu am disparut chiar de tot din social media. Numai ca pe instagram nu pun linkuri, asa ca tot va trebui sa intrati “manual” pe blog. Personal am bookmarked blogurile care imi plac, pe care le citesc si comentez, si pe care le deschid cam o data pe saptamana. Mi se pare mult mai apropiata relatia cand intri “de buna voie” pe blogul cuiva si nu astepti carligul si undita FB care sa te traga acolo. Am pescuit destul cred, si dupa 5 ani o sa ies la scris in marea internetului fara FB.

Dar sa ma intorc la “de ce”:

– pentru ca era cea mai mare pierdere de timp eer si am avut puterea sa recunosc asta

– pentru ca eram inundata cu informatii pe care nu mi le doream, si cum atentia umana e limitata am ales sa o canalizez spre lucruri productive. Altfel spus “life is too short to waste it on cat photos” (fara suparare pentru proprietarii de pisici)

-pentru o viata mai privata, eram mereu tentata sa postez pe unde umblu (recunosc deschis), si daca nu o faceam eu precis eram prinsa cu un tag.

– pentru ca acum cand o sa fie ziua cuiva drag ii voi da un telefon sau un whatsup si va fi din cauza ca eu mi-am amintit si nu mi-a zis FB. Si asta conteaza mai mult decat credem.

– pentru ca vreau ca prietenii sa imi povesteasca personal ce au mai facut, nu sa aflu de pe FB si cand ne vedem sa spunem “a da, stiu, am vazut pozele pe FB”. Si sincer, chiar ai 500 de prieteni? Probabil ca numai 50 dintre ei imi sunt chiar prieteni in sensul DEX.

– pentru ca imi vedeau pozele “prieteni” pe care ii intalnisem doar o data, pentru ca un like pe FB nu era un sincer “imi place” ci mai mult un fel de miniobligatie. Pentru ca pana si foodie kids intreabau “cate like ai” si asta era masura valorii, ceea ce nu este corect si nu vreau sa creasca crezand asta.

– pentru ca nu mai vreau sa fiu bombardata cu cereri de jocuri si reclame la ce nu ma intereseaza…asta apar pe profil mai des decat ce a mai facut prietena din Australia

-pentru ca de fapt nu cred ca intereseaza pe foarte multi ce am mancat, vazut sau facut eu in vacante, la ce ma gandesc eu sambata dimineata cand plimb cainele. Cei pentru care chiar conteaza sunt deja langa mine si o sa le spun direct.

Nu e usor sa iti inchizi contul de FB, pentru ca poate chiar ai un prieten pe alt continent cu care nu mai aveai alta legatura decat prin FB, sau doar pe FB vezi poze cu ce a mai facut copilul la scoala…inca incerc sa rezolv aceste dileme.

Nu e usor nici la propriu, dureaza cel putin o ora pana salvezi si inchizi tot, si FB iti da tot felul de mesaje lacrimogene cu “uite ce de prieteni o sa iti duca dorul”, “Xulescu nu o sa stie de marile tale realizari”. Asta daca reusesti sa gasesti butonul de “delete account”, il gasesti numai pe cel de inchis temporar, dar pentru sters de tot (ma rog, ceva tot ramane la ei pe servere) trebuie sa fii un pic hacker ca sa gasesti butonul magic.

De cand am inchis contul fix 5 persoane m-au sunat sa ma intrebe unde am disparut. Restul de 495 de prieteni inca nu s-au prins sau nu le pasa. Nu am simtit lipsa butonului albastru de pe ecranul telefonului, desi ma asteptam la ceva simptome de sevraj. In schimb am vazut des care e vremea, degetul meu apasa de capul lui in acelasi loc pe telefon, era un automatism si in locul ala este acum Accuweather. Ma trezesc dimineata si primul lucru ma uit pe geam si nu direct in profil sa vad ce au facut azi noapte unii sau ultimile stiri senzationale. La semafor ma uit la cer si la oameni, poate la un magazin nou deschis. De cand am inchis contul am citit 5 carti, am cantat la pian niste bucati de Bach, si am reusit sa organizez in sfarsit niste dosare care asteptau de un an si pentru care nu aveam niciodata timp. Si astea ma fac chiar multumita si fericita.

Pentru ca sincer, de cate ori te ridici de pe canapea dupa ce ai stat 30 min pe FB zici “wow, ce bine ma simt dupa aceste 30 minute grozave petrecute pe FB”. Cred ca mai degraba zici ceva de genul “pfff iar am pierdut juma de ora pe FB”.

Si de asta (toate astea) mi-am inchis eu contul de FB. Ma gasiti in continoare aici pe blog.

keep-calm-i-just-quit-facebook

2

14 thoughts on “De ce mi-am inchis contul de facebook

  1. cristi

    Sper sa te tina, daca asta iti doresti. E mare lucru, am stat 6 luni intre 2012-2013 si a fost bine. Din pacate nu am inca luxul asta de a sta relaxat fara FB. M-am gandit acum 2-3 zile sa-l inchid iar, tare m-as bucura.
    Anyway, blogul tau e in feedul meu RSS, asa ca nu pierd nimic :D.

  2. Monica Post author

    Foarte rar ma razgandesc si decizia a fost destul de bine cantarita, nu a fost ceva de moment. In plus contul e sters complet nu inchis temporar, e mult mai greu sa o iau de la capat cu “imprietenirea” ca sa ma tenteze sa reincep/ Si da, e foarte bine de cand nu il mai am. Imi place 🙂

  3. Alina

    Ah, chiar azi am avut o discutie cu un amic fix pe tema asta, mi-am inchis contul in aprilie anul asta din aproximativ aceleasi motive, de atunci am citit mult mai mult decat as fi reusit daca pastram contul de facebook pentru ca efectiv nu ma puteam dezlipi de acolo, mda, desi nu sunt genul de persoana dependenta. Am inca suficiente activitati online in sensul ca accesez blogurile preferate dar fara a pierde timpul cu informatii inutile si poze peste poze care nu ma ajutau la nimic. E o decizie buna desi nu e usor pana te dezobisnuiesti.

  4. Adrian

    Ideal era sa faci marketing pe facebook. Se pot rezolva usor problemele, in primul rand, poti sa dai unfollow la toata lumea, sa ai news feedul gol. Poti opri toate notificarile care nu te intereseaza. Poti sa iti pui doar O poza. Poti sa setezi totul pe securitate. Si cel mai important, poti contacta o mare audienta, sa-ti faci reclama, si sa scoti bani din blogul asta al tau. Succes.

  5. Catalina D

    Eu vreau sa stiu de unde il sterg, acum 3 ani cand m-am lasat nu am gasit decat optiunea de dezactivare…Se poate si fara FB, iti da o stima de sine aparte. E cam ca atunci cand te lasi de fumat dupa 20 de ani de viciu: te simti mandru ca ai reusit si toata lumea casca ochii mari si nu le vine sa creada ca se poate asa ceva :))

  6. Monica Post author

    @Adrian: Marketingul nu e un scop pentru oricine. Cum nici “niste bani din blogul asta” nu intereseaza pe oricine. Sfaturile tale sunt inspirate dar necesita timp pentru ca FB schimba mereu setarile de securitate. Si dorinta mea a fost sa renunt complet ceea ce am si facut.

  7. Monica Post author

    @Catalina: Cel mai simplu dai cautare pe google “permanently delete facebook”, si primul link care apare e cel castigator. Welcome to the club 🙂

  8. Monica Post author

    @Alina: Ma bucur ca nu sunt singura in aceasta initiativa 🙂 Si spre surprinderea mea m-am dezobisnuit foarte repede si nu am regretat nici o secunda.

  9. Florin

    eu i-am intrebat pe Andrei si pe Madalin, n-am vrut sa te inoportunez, ca m-am gadit ca daca faceam eu asta, imi inchideam si telefonul vreo luna, just because. big up!

  10. Brindusa

    Eu telefonul tau nu-l am, asa ca m-am gandit ca daca nu te-am mai vazut de ceva vreme pe fb, sa incerc aici. Ma bucur ca esti bine (si tu si ai tai). M-am linistit 🙂
    Hugs.

  11. Pingback: Daca Facebook nu e, nimic nu e... | The Foodie Family

  12. Geo

    Cam pe acolo sunt si eu….am mai bine de un an de cind am inchis contul…….partea negativa e ca atunci cind comentezi in spatiul public apar si anti comentarii care practic se leaga de contul tau nici decum de ceea ce afirmi sau comentezi in zonele in care facebook.ul reprezinta institutii sindicate sau personalitati publice…un mare defect este butonul de like sau dislike pentru ca este impersonal nu prezinta o opinie nu detaliaza ci doar implica practic un reflex bolnav format de culoare forma reflex sau obisnuinta care apare in mediul virtual….facebook.ul depersonalizeaza a ajuns ca un mare buboi care sta sa plezneasca iar noi ai tot gasim scuze sa existe…..frustrari dupa facebook exista pentru ca se puteau aduna oameni..’dar in ziua de azi manipularea a luat locul adunarii …recomand sati dai palaria jos si sa stai putin fara facebook…sa vezi cum e))))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *