Aripi de pui koreene

My love affair cu mancarea asiatica este usor adolescentina, cu multe toane. Dupa 2 saptamani in China am zis ca nu mai imi trebuie mancare asiatica in veci. In Singapore am oscilat intre hawker centers si patiserii frantuzesti. In Hong Kong la fel. In Macau am cautat numai pasteis de nata, sa vad cum arata mancare portugheza in Asia fara sa imi pese de tarabele cu mancare locala. Apoi mi-a placut in Japonia maxim pana nu mi-a mai placut si am plans in Tokio pana m-a dus foodie man la paste italienesti. Dupa care am macat ramen like there’s no tomorrow.

Recunosc deci ca vine si pleaca in toane. Tot intr-o criza din asta am cumparat un borcan de gochjuang pentru ca citisem ca va fi ingredientul anului, si fiind self-confessed ingredient snob am si sarit sa il incerc. Nu m-a impresionat prea tare si a stat prin frigider neatins vreo jumatate de an. 

Pana intr-o frumoasa zi de luni, din aia in care trei barbati se uita la tine flamanzi si te intreaba ce e de mancare, ceea ce nu ar fi o problema, dar sa fie bun si sa nu fie ceva ce au mancat in ultima luna…Cautand inspiratia in frigider am dat peste borcanul cu pricina si l-am pus la treaba.

Gochjuang este o pasta groasa de ardei iute, combinat cu pasta de orez lipicios si soia fermentata. Un fel de miso cu ardei iute in ea. Deci avem o bomba umami. Nu se poate folosi direct ca sos cum pui Sriracha, este prea dura, trebuie combinata cu ceva (ulei de susan, sos soia) cum se face si cu wasabi.

In reteta asta combinatia este asa (pentru 10 aripioare de pui cam cate sunt intr-o casoleta):

2 catei de usturoi pisati
2 cm de ghimbir proaspat ras
2 lingurite de sos de soia
2 lingurite de ulei de susan
1 lingurita de miere
1 lingurita de gochjuang (sau 2 daca vreti extra iute)

Se amesteca toate intr-un castron si se pun aripioarele de pui (taiate in bucati), se maseaza bine cu pasta si se lasa o ora la marinat sau in frigider peste noapte. Se pun pe o tava de cuptor acoperita cu hartie una langa alta si se coc 30 min la 200 C.

Se caramelizeaza foarte frumos si bomba de umami isi face efectul, eu personal care nu mananc iute, din astea pot manca o tava.

koreanwings

Happy Monday dinners!

3

2 thoughts on “Aripi de pui koreene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *