Breakfast outside the box

Micul meu dejun preferat este Muesli, mai ales vara. Muesli facut de mine from scratch, nu din cel cumparat de la supermarket care contine cam mult zahar. Stiu ca cerealele obisnuite de mic dejun sunt comode, si eu am de spalat si hranit si dat cu crema de soare 2 copii in fiecare dimineata, si asta pana ajunge busul de gradi. O data am intarziat si noi si de atunci fiecare privire a dlui sofer imi aduce aminte de “ziua aia cand am intaziat”. Si desi in conditiile astea ar fi way easier sa trantesc niste nestle in castroane, incerc sa le evit. Asa ca fac in mod curent Bircher Muesli sau Muesli de hrisca. Nu dureaza decat 5 minute, dar trebuie puse grauntele la inmuiat seara.

Cel de hrisca este o inventie a lui Leslie Kenton, guru si scriitoare faimoasa despre cele ale sanatatii. Nu ma omor cu hrana vie (imi place prea mult sa gatesc 🙂 ), dar acest muesli de hrisca este surprinzator. Prima data cand l-am facut, am facut putin sa vad cum e…si am ramas nemancata pentru ca mi l-au mancat copiii…De atunci fac mereu, o data la cateva zile.

Hrisca este cunoscuta ca o cereala dar de fapt este o leguma, sora cu rubarba btw…de la care se folosesc semintele, verzi sau prajite. Din hrisca se face Kasha, fel de mancare preferat in Rusia si care este doar hrisca fiarta in supa de legume si presarata cu patrunjel tocat deasupra, cam cum gatim noi pilaful de orez. Tot din semintele de hrisca se fac si soba noodles, populare in Japonia. Hrisca este foarte bogata in proteine si se gaseste in mai toate magazinele naturiste sau plafare sub marca Solaris.

Pentru 1 portie de muesli de hrisca se amesteca asa cu o furculita intr-un castron asa: 2 linguri de seminte de hrisca inmuiate peste noapte in apa, 2 lingurite de ulei de cocos,1 mar ras sau orice alt fruct (capsuni, piersici etc tocate marunt), 1 iaurt, 1 lingura de sirop de agave sau miere, optional scortisoara. Pentru optiunea dairy free se poate pune suc de fructe in loc de iaurt. Hrisca, ulei de cocos si sirop de agave eu iau de la Pukka Food.

Varianta 2 este Bircher Muesli, inventat de marele medic elvetian Max Bircher Benner, care vindeca in clinica sa tot felul de boli cu dieta cruda.

Pentru 1 portie de amesteca asa: 2 linguri de fulgi de ovaz inmuiati peste noapte in apa sau suc de fructe, 1 lingura de stafide inmuiate si ele in apa cu pricina, 1 mar ras sau orice alt fruct, suc de la 1 jumatate de lamaie, 1 iaurt, sirop de agave sau miere.

Ambele sunt delicioase si evident foarte sanatoase, si chiar cei mai reticenti mancatori de junk food au spus ca este foarte bun.

2

3 thoughts on “Breakfast outside the box

  1. andreea

    a doua varianta nu contine lapte sau iaurt? toate ingredientele sunt in apa in care se inmoaie ovazul peste noapte? daca da, pot totusi sa inlocuiesc apa si sa inmoi ovazul in iaurt sau stric beneficiile retetei?

  2. Monica Post author

    Poti sa pui si la Bircher Muesli iaurt, dar ovazul se inmoaie in apa. Inmuiatul favorizeaza divizarea amidonului greu de digerat in zaharuri, astfel devin mai usor de absorbit si mai dulci. Daca le inmoi in iaurt nu se intampla la fel (presupun ca in iaurt traiesc altfel de enzime). Dar poti sa adaugi iaurt dupa, de multe ori asa fac si eu.

  3. Pingback: Mic dejun racoros si sanatos pentru zile fierbinti | The Foodie Family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *