Salt – A world history

Am intrat in ziua Z la Barnes Noble sa imi cumpar cartea atat de asteptata a lui Dan Brown…si pana la marele stand amenajat in mijloc mi-au cazut ochii pe o carte intitulata “SALT – A world history”…hm ia uite ce carte pentru o foodie

salt3

Si Doamne ce descoperire…in primul rand l-am descoperit pe Mark Kurlansky, autorul, care scrie incredibil despre un asa subiect. Este un jurnalist de food, premiat ca Best Food Writing, si nu dezamageste. A mai scris si “Codul – Biografia pestelui care a a schimabt lumea”.

Cartea este o istorie a lumii din cele mai vechi timpuri pana astazi privita prin prisma sarii, aceasta singura roca pe care o macam. Gasesti detalii extraordinare in fiecare graunte de sare si te surprinde prin bogatia de informatii…dar sa nu devin crititc de literatura si sa revenim la mancare. Iata cateva din lucrurile minunate pe care le-am aflat din aceasta carte, de acum de suflet (si nu pentru ca sunt foodie).

– sarea a jucat un rol important in istorie, pentru ca era unicul mod de conservare a alimentelor, a influentat razboaie si istoria multor tari

–  povestea  “Sarea in bucate” este mentionata ca o legenda franceza veche

– Cuvinte care vin de la “sare”: salata (frunze sarate – salada), salam (carne sarata), salariu (plata soldatilor), Salzburg, etc

– dupa chinezi, primii care au facut comert si bani din sare au fost venetienii (Marco Polo rings a bell?)

– Ketchup a fost la origini un sos de ansoa, numele vine din indoneziana kecap ikan (sos de peste si soia), dar englezii si americanii considerandu-l prea sarat l-au tot modificat si a fost pe rand sos de ciuperci, de nuci ca sa ajunga in cele din urma sos de rosii “tomato ketchup”

– americanii sapau puturi pentru sare cand au descoperit petrol si gaze naturale prima data…au considerat descoperirea un mare esec (nu pentru mult timp insa)

– pastrama vine din limba romana “a pastra” la sare…

O carte pe care am savurat-o cu mare placere si care imi doream sa nu se mai termine. Si pe care am citit-o inaintea cartii lui Dan Brown (care sta inca nedeschisa pe noptiera 🙂

2

One thought on “Salt – A world history

  1. Pingback: Birdseye, aventurile unui om curios | The Foodie Family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *