Eat the foodie year – Martie

S-a terminat si luna martie, prima luna de primavara. Au aparut urzicile (nu va entuziasmati, nu au ziua lor) si zambilele. A fost o luna plina in care am cam trait din valiza dar am avut grija sa serbam cum se cuvine cat de multe zile am putut.

Ce am serbat in luna martie.

3 martie – Mulled Wine Day.

A fost cam cald pentru vin fiert dar m-am straduit. Vinul fiert este cald si bine condimentat, si merge cel mai bine intr-o zi friguroasa de decembrie. Sincer nu stiu cine a pus ziua asta in martie, probabil intr-un an cand a venit inca un val de zapada in martie. Cana asta frumoasa este de la Design&After. Si dupa ce am facut poza am dat jos si ultima decoratiune de Craciun, jur.

4 martie – Pound cake

Literal asta ar insemna prajitura “juma de kil” (1 pound = 0,450 gr), si este probabil cel mai neinspirat nume de prajitura din lumea culinara. A aparut prin anii 1700 si se face din cantitati egale (1 pound) de faina, zahar, unt si oua. Este un chec simplu si totusi nu e usor de facut. Daca nu il faci cum trebuie iese o chestie tare si indesata, greu de mestecat. Facut cum trebuie este baza ideala pentru frisca, gem sau nutella.

6 martie – White chocolate Cheeecake Day si Frozen Food Day

Cheesecake de ciocolata alba am facut acum in premiera, si ne-a placut foarte tare. Am facut una coapta, nu ma omor dupa cele la frigider.

In ceea ce priveste ziua alimentelor congelate a fost o zi magica. Fix in ziua aia am dat peste edemame congelate la Mega Image. Ai grija ce iti doresti…

7 martie – Cereal Day

Evident ca in aceasta zi ne gandim la Dl. Kellog si inventia lui care domina micul dejun de pretutindeni. Dar am zis sa fac totusi niste granola in casa, ca doar un costron cu cereale si lapte nu parea suficient de sarbatoresc.

8 martie – Mucenici

Haaaa, in sfarsit, o zi in care serbam cu mancare romaneasca. Nu stiu sa fie multe pe la noi, dar pe asta nu aveam de gand sa o ratez. Nu am apucat sa fac mucenici in casa (si aici ma refer la cei mari, moldovenesti, nu supa cu zahar si coca), dar la anul promit ca produc unii acasa.

9 martie – Crabmeat Day

Nu e cel mai usor lucru de gatit, inca imi amintesc cum trebuia sa il paralizez inainte fierbere cu o tzepusha lunga cand imi completam educatia de foodie la scoala lui Rick Stein. Asa ca am luat o conserva frumasa (la Mega are una cu carne intreaga din picioruse) si am trantit-o pe o salata. There.

12 martie – Baked Scallops Day

Scoicile astea nu sunt usor de gatit, imediat devin gumoase si nu prea placute la mancat. Este genul de gresala care iti trimite farfuria la podea cand te bagi in vorba cu Chef Ramsey. Maxim trei minute si sunt gata. Pentru ca e martie le-am asezat pe un risotto cu urzici sa placa la toata lumea.

13 martie – Coconut Torte

Deja ma simteam prost, nici nu am ajuns la jumatatea lunii si inca o prajitura de care nu mai auzisem. Ce e “torte” asta, tot un fel de chec? Aproape. Intr-un chec folosim faina, intr-un “torte” nu punem faina de grau ci una de alune/nuci. In cazul de azi nuca de cocos. Un alt chec bun pentru micul dejun, simplu sau cu ceva gem scurs peste. Sau caramel.

14 martie – Potato Chip Day si Pi(e) Day

Ziua asta mi-a ridicat cota de popularitate fata de foodie kids, “mama a cumparat chipsuri!!” se entuziasmau prin bucatarie de parca a venit Craciunul. Am ocolit raftul cu pringles si lays si altele si am zis sa iau ceva o idee mai gourmet. Mi-au picat in mana astea de la Lidl. Acum nu stiu daca e din cauza ca nu mananc asa ceva decat o data pe an, dar tare bune au fost.

Pentru ziua lui 3,1415 si asa mai departe, o pie este imperios necesara.

15 martie – Poire Hellene Day

Domnul Escoffier (daca nu stiti cine este, nu stiu ce cautati pe blogul meu 🙂 ) a inventat frumosul desert pentru o femeie. Cea mai frumoasa Hellene, La Belle Hellene,  o opereta scrisa de Offenbach (domnul care a compus si French Can Can ca sa fie si educatia muzicala la zi) si care se juca in anii 1860 in Paris, evident despre Elena din Troia.

18 martie – Lacy Oatmeal Cookie Day

Un biscuitel dragutz si usor, a nu se confumda cu oatmeal cookie, acesta este delicat si crocant. Aluatul este mai fluid si se intinde in tava asa de mult ca raman gaurele. De unde si “lacy”. De obicei sunt pe jumatate date prin ciocolata, cum am facut si eu.

19 martie – Chocolate Caramel Day

Deci caramelul este unul din cele mai iubite lucruri din viata mea. Am patit sa fac o ….cantitate…de caramel sarat pe care sa il manant direct din vas. Pentru ziua de azi, in combinatie cu ciocolata, va las cu a mea tarta de ciocolata si caramel. Pretty, nu?

20 martie – Ravioli Day

Sa mai povestim niste istorie. Se face ca un anume Francesco di Marco Datini povestea prima data de ravioli intr-o scrisoare prin secolul XIV, nu trebuie sa mai spun in ce tara. Umplutura originala era cu branza, ou si verdeata, cam cum ii mancam si azi. Eu am facut unii cu leurda, pentru ca deh, e martie, si leurda este peste tot, in piete, in feeduri pe Instagram….peste tot, va zic.

21 martie – French Bread Day

Ah, o bagheta adevarata, la care poti auzi simfonia cojitei (sper ca ati vazut Ratatouille, da?) Si mai frantzuzesc decat atat, am fost sa cumpar una cu bicicleta. Cu cosulet. In care am pus si niste flori. Cliseu curat, je sais, dar nu am putut sa ma abitin.

23 martie – Melba Toast Day

Nu m-as fi gandit niciodata ca feliile alea de paine pe care le mananc numai cand sunt bolnava ar avea o zi a lor. Sau ar avea o legatura cu Peach Melba. Dar uite ca au. Mai precis au legatura cu aceeasi Dame Nellie Melba, o cantareata de opera pentru care Dl. Escoffier a creat painicile uscate cand era foarte bolnava si nu putea manca altceva (stiam eu ca pentru asta sunt). Dl Ritz (numai nume de renume in ziua asta) le-a spus Toast Melba.  Eu le-am dat o fata mai vesela (fara boli, va rog) cu niste cream cheese amestecata cu cimbru, coaja de lamaie si petale de panselute. Decor cu ridichi si panselute. E primavara, ma scuzati.

24 martie – Chocolate covered raisins Day

Stafide in ciocolata, hmmm. Nu cred ca am cumparat de doua ori, nici nu stiam ca sunt si unele trase in ciocolata alba. Zic sa nu luati, sunt ale naibii de shmechere, nu te mai poti opri din mancat. M-am sacrificat eu, e suficient.

25 martie – International Waffle Day

Waffles la micul dejun. Atat am avut de zis. Enjoy.

26 martie – Nougat Day si Spinach Day

Inca o zi de sacrificiu, ce nu face omul in numele stiintei. Asta ca sa stiti la ce se refera aia cu “niste oameni de stiinta au descoperit ca”. Uite si am am redescoperit halvita din copilarie si in numele stiintei am mancat o bucata. Sau mai multe. Nu stiu, nu recunosc, nu imi amintesc exact.  Halvita, sau nougat, sau turron sau torrone sau madorlato in functie de tara de provenienta, este un desert din miere si albus de ou, cateodata cu alune sau fructe confiate.

Am compensat rapid cu niste salata de spanac, si el serbat azi. In medie a fost bine. Cred ca am fost si la sala in ziua aia, clar a fost bine.

27 martie – Spanish Paella Day

Cele mai frumoase amintiri din Barcelona sunt de la un restaurant unde am mancat cea mai buna paella, copii adormisera pe scaune si noi eram la a … sticla de vino verde. Asa. Acum acasa nu am facut paella, evident pentru ca nu am tigaia cea speciala. Pentru ca trebuie asa ceva. Nup. Dar am dat o tura pe la Finca Alioli, imi erau in drum la Food Truck Festival si chiar au o paella minunata.

28 martie – Something on a stick day

Right, ceva pe batz. OK, sa vedem, inghetata pe batz, vata de zahar tot pe batz, cakepops si ele tot pe batz, lollipops, kebab se pune? Ca si el sta pe un batz cand se face. Merele alea rosii de Craciun la Viena. Mini caracatite in piata la Kyoto. Posibiltatile sunt nelimitate. Va las cu aceste cakepops tricolore produse pentru o sebare scolara acum ceva timp.

29 martie – Lemon Chiffon Cake

Nu creeed! Inca o prajitura de care nu am mai auzit, nici facut. Nici nu am mai gustat daca ma gandesc bine. Provine din America dar daca cautati pe Instagram #chiffoncake o sa vedeti numai postari din Asia. Se pare ca e foarte populara acolo. Si este freaking amazing. Asa mult mi-a placut ca o sa ii scriu o compunere pe larg luna viitoare, reteta si poveste si tot.

30 martie – Turkey Neck Soup Day

Ei bine da, ziua ciorbei de potroace. Adica despre asta vorbim, nu? Am facut o excursie la Obor sa fac rost de gati de curcan. Sper ca erau de curcan, desi la marimea asta nu stiu ce fel de curcan a fost. Dar a iesit o ciorba pe cinste.

Pana luna viitoare, eat the year!!!

5

One thought on “Eat the foodie year – Martie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *