Supa de coji de parmezan

Daca aruncati un ochi la mine in frigider o sa vedeti mereu o punga cu coji. Coji de parmezan si pecorino, pe care le pastrez cu mare grija sa nu le arunce cineva dorninc sa ma ajute la curatenie. De obicei pun cate una cand fac supa sau sosuri, pentru un boost de umami, dar de data asta am facut o supa numai din coji.

Supa de coji de parmezan suna foarte intersant, nu? Mie personal imi aminteste de un cantec al Angelei Similea, “Omleta din oua de broasca testoasa”, ceva care suna ciudat dar in acelasi timp si interesant. Inapoi la supa mea, pur si simplu pun la fiert cojile stranse, cateva fire de cimbru, foi de dafin, piper si o fierb o ora ¬†si ceva pana ajunge un lichid auriu si cu gust de….branza. Supa in cauza se poate folosi ca baza pentru risotto evident dar si la alte feluri care au nevoie de un plus de umami sau profunzime a gustului.

Supa de coji de parmezan

  • 500 g coji de parmesan
  • 4 fire de cimbru
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingura de boabe de piper

Se pun la fiert toate ingredientele, se aduce la fierbere, se reduce la foc mediu si se fierbe 1 ora pana este un lichid auriu si aromat. Se strecoara supa si se foloseste in 3 zile sau se congeleaza pana la 3 luni.

Eu am facut un risotto alb, simplu, sa ma bucur la maxim de aroma de branza.

Risotto alb

  • 50 g unt
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 esalote tocate marunt
  • 1,5 l supa de branza
  • 250 g orez arborio sau carnaroli
  • 250 ml vin alb sec
  • 100 g parmezan ras
  • cimbru proaspat tocat

Se incinge intr-o cratita mare untul si uleiul si se caleste ceapa 2 minute. Se adauga orezul si se rumeneste 2-3 minute. Turnam vinul si amestecam pana se evapora complet. Cu un polonic turnam pe rand supa, amestecand de fiecare data. Se adauga asa pe rand, unul cate unul 20 de minute, pana risotto este cremos. Se poate sa nu folosim toata supa.  Asezonam cu sare si piper, si punem parmezanul ras si frunzele de cimbru amestecand pana se topeste branza.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *