Eat the foodie year – septembrie

Luna Septembrie a fost una trista. Nenorociri si dezastre peste tot in lume, urgan dupa uragan in SUA, cutremure cumplite in Mexic, atacul din Las Vegas, uraganul din Timisoara…aproape ca iti e frica sa mai deschizi o aplicatie de stiri. Si totusi le deschidem, pana tarziu in noapte ne uitam la clipuri si filmulete, citim articole, incercand sa cautam ceva care da sens acestor evenimente. Evident ca nu exista, si oricate explicatii au oamenii de stiinta despre uraganele multe, dese si puternice sau neputinta in fata unui atac fara sens,  sunt momente in care ne dam seama cat de fragila e viata noastra si ne intrebam ce rost mai au micile noastre framantari zilnice, si cum o ora in trafic dimineata nu e nimic, cand in Puerto Rico nu au si nici nu vor avea curand curent electric.

In acest tumult existential, micile sarbatori zilnice foodie parca mai aduc o raza de lumina, o incurajare sa ne bucuram de fiecare moment. Asa ca le-am marcat si luna aceasta.

5 Septembrie – Cheese Pizza Day

Nu stiu despre voi dar o pizza adevarata napoletana cu rosii si mozzarella fior di latte si busuioc mi se pare de fiecare data perfecta. Desigur ca exista si variante cu tot felul de branzeturi, o alta preferata a mea este cea cu gorgonzola dolce si smochine.

6 Septembrie – Coffee Icecream Day

Pana sa se intample sarabatoarea asta nu alegeam niciodata inghetata de cafea cand ajungeam in fata tejghelei. Am incercat acum pentru scopul acestui articol si bine am facut. Nu stiu cum am trait pana acum fara sa ma bucur de ea. Cat am stat in Genova pentru un workation am incercat inghetata de cafea la toate gelateriile care mi-au iesit in cale. In scop stiintific bineinteles.

8 Septembrie – Date Nut Bread Day

Am facut aceasta asa-zisa “paine” ca de fapt este mai mult un chec prima data. Aromata si mai putin dulce mi-a placut foarte mult, se potriveste toamna cand afara ploua pentru un mic dejun tarziu de duminica. Toate sursele citite recomandau sa pui cream-cheese pe ea, dar noi am mancat-o simpla, fara nimic in plus.

9 Septembrie – Wiener Schnitzel Day

Evident ca cel mai bun  Wiener Schnitzel este la Viena, si cel mai bun schnitzel din Viena este la Figlmuller. Facem si acasa snitele dar asta e iconic.

12 Octombrie – Chocolate Milkshake Day

Milkshakes au aparut prin anii 1800 cand un client foarte incantat a “shake” mana barmanului si asa a aparut numele “milkshake”. Atunci bautura era un fel de eggnog din oua si whiskey asa ca ma bucur ca a evoluat in ce stim azi ca e un milkshake. Foodie kids sunt fani.

13 Septembrie – International Chocolate Day

Una din cele mai importante zile din an 🙂 Nu stiu ce as putea sa mai spun eu despre ciocolata, acest ingredient/desert fara care nu putem trai. Adica putem, dar de ce am face-o? Eu am facut un tort naked ca sa ne reamintim ce mult ne place.

14 Septembrie – Cream-Filled Doughnut Day

Cele mai bune gogosi le-am mancat in California. Apoi a aparut la noi Donuterie si am asteptat pana am ajuns la Sibiu sa gust una sau am stat la coada la Untold pentru ele 🙂 Acum au deschis si in Bucuresti asa ca putem sa ne bucuram de ele mai des. Fun fact: cei mai mari consumatori de gogosi umplute din lume sunt canadienii 🙂

15 Septembrie – Linguine Day

Orice e cu paste are succes la noi in casa. Linguine inseamna “mici limbi” si au aparut in Liguria,  zona faimoasa si pentru ulei de masline si pesto. Ceea ce am si facut 🙂 Linguine cu pesto si nuci.

16 Septembrie – Guacamole Day

Nu e o intamplare ca azi e si ziua de independenta a Mexicului, nu? Avocado este unul din fructele/legumele mele preferate, si in ultimul timp l-am facut guacamole de intins pe paine, nu sub forma de dip. Guacamole e un derivat de la cuvantul “ahuacamolli” – “avocado sauce” si aztecii au fost primii care il faceau.

17 Septembrie – Apple Dumpling Day

La noi le zice mere in aluat. Nu am mai facut pana acum si nici nu pot sa zic ca l-as fi ales in vitrina la cofetarie. Mai bine, acasa e cel mai bun, si aroma de scortisoara ce umple casa merita deranjul.

18 Septembrie – Cheeseburger Day

Primul cheeseburger ar fi aparut in Pasadena prin 1920, si azi il gasim intr-o multime de variante, de la felia de branza topita specifica marilor lanturi de fastfood pana la branza brie din versiunile gourmet.

21 Septembrie – Pecan Cookie Day

Par niste fursecuri simple dar in mod ciudat au disparut foarte repede de pe masa, si nu, nu le-a furat cainele. Twix este un baiat educat, sta numai si se uita lung la ele, le pazeste, le adulmeca si asteapta stoic sa ii dea cineva unul 🙂

22 Septembrie – Icecream Cone Day

Cornetele de inghetata au devenit populare la Expozitia Mondiala din 1904, cand un vanzator de inghetata a ramas fara pahare si cel de langa el vindea gaufre…marile descoperiri apar cand ai nevoie de ele.

23 Septembrie – Pot Pie Day

Nimic nu merge mai bine intr-o zi de toamna rece ca un chicken pot pie, mai ales dupa o plimbare lunga prin padure, pe a alee plina de frunze cazute. Comfort food icon.

26 Septembrie – Pancake Day

Nu e singura sarbatoare cu clatite din an, dar de ce sa o ratam? Primele clatite ar fi aparut in sec I in Imperiul Roman si se numeau Alita Dolcia (“alt dulce” in latina). Oricum ar fi si cand ar fi aparut, pentru noi raman mereu o bucurie.

28 Septembrie – Drink Beer Day

Ei bine recunosc, nu prea beau bere. Dar cand o marca de bere are o initiativa foodie, atunci ma uit de doua ori, si da, beau si eu o bere. Casa di Peroni se deschide in perioada 6- 15 Octombrie pe Calea Victoriei cu un spațiu dedicat eleganței relaxate, pasiunii pentru frumos și acelui #AmorePerLaVIta care-i caracterizeaza atât de bine pe italieni.

29 Septembrie – Coffee Day

Evident ca in fiecare zi sarbatorim ziua cafelei cu o cafea, sau doua, sau mai multe. Acum ca ne trezim pe intuneric, nu stiu cum am rezista fara acest aur negru. Pentru cine vrea sa aprofundeze subiectul pdv istoric am scris aici o recenzie a cartii “Black Gold”. Pentru ca sunt fan declarat Nespresso las aici o poza cu noua colectie Barista Nespresso.

Fun fact: primul webcam din lume a aparut la Cambridge si supraveghea un ibric cu cafea 🙂

30 Septembrie – Hot Mulled Cider Day

Cidru de mere fiert ar fi o traducere la prima incercare, adica cald si aromat cu condimente. E varianta kidfriendly a vinului fiert, noi facem o cana mare de suc de mere presat in casa, o punem la fiert cu scortisoara, cuisoare si coaja de portocale. Mai ca auzi in surdina “vin sarbatorile, vin sarbatorile”…

Pana luna viitoare, eat the foodie year!

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *