Budinca de chia

Semintele astea de chia sunt noul superfood. In fiecare an parca apare alt superfood (goji berry anyone?). Dar astea sunt primele de care ne-am indragostit si le mancam un mod curent.

Semintele de chia provin de la o planta ce creste in desertul mexican si exista de foarte mult timp, fiind un aliment de baza pentru azteci si mayasi. Se spune ca soldatii azteci zdobeau semintele si le foloseau pentru un plus de energie.

Trebuie sa va spun ca semintele de chia sunt ciudate dar minunate. Sunt minunate pentru ca sunt un superfood. De ce sunt superfood ? Si pana la urma ce e ala un superfood? Este un aliment care ofera maximum de nutrienti cu minim de calorii. E ia uite cum ati devenit mai atenti 🙂 Sunt pline de vitamine, minerale si antioxidanti, mult mai multe proteine ca orice alta samanta si un continut ridicol de mare de fibre (2 linguri de chia au 11 g de fibre adica 40% din consumul zilnic recomandat). In plus au cel mai ridicat continut de omega 3 pe gram dintre toate sursele vegetale, asa ca sunt foarte potrivite pentru vegetarieni.

Acum sa vedem de ce sunt ciudate. Pentru ca in contact cu lichide (apa, lapte) absorb de 10 ori mai mult lichid decat greutatea lor, se umfla si devin usor gelatinoase si ca niste mici icre. Imi pare rau dar alta comparatie nu am gasit. Daca nu vi se pare apetisant, ia uitati la pozele astea frumoase de mai jos. In plus partea gelatinoasa face tot meciul in sensul “budincii”, adica nu mai trebuie pus alt agent de ingrosare. Budinca asta este un desert/gustare/mic dejun foarte bun si sanatos. Nu o sa pretind ca e cel mai bun lucru din lume, dar pentru ceva atat de sanatos eu zic ca este foarte gustos. Pentru ca in general lucrurile foarte sanatoase sunt cam….yuck la gust. Dupa ce va obisnuiti cu textura usor ciudata, promit ca o sa va placa.

Hai si cu reteta ca v-am spus destule.

Ingredinte:

40 g seminte de chia

500 ml lapte de migdale (reteta aici, sau apa, lapte de alte seminte, lapte de vaca, etc)

2 linguri de indulcitor (noua de place Sweet Freedom, un indulcitor natural)

1 lingurita extract de vanilie.

Mod de preparare:

1. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron. Se amesteca din nou dupa 30 de minute.

2. Se lasa la frigider minim 4 ore dar mai bine peste noapte.

3. Se amesteca din nou si se pune in castronase/ borcanase, etc si se decoreaza cu fructe si/sau nuci dupa gust.

Seminte de rodii si fistic

budinca chia

Mango si fulgi de cocos

budinca chia

Rubarba si ciocolata

budinca chia

Be happy and fit!

3

One thought on “Budinca de chia

  1. Pingback: Linte cu rosii coapte | The Foodie Family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *