Nili Rovaniemi

Pentru ca multi vor pleca saptamana asta in Laponia la Mos Craciun sa va povestesc unde sa mancati cum trebuie. Pentru ca din pacate mancarea la hotelul unde am ajuns noi in Rovaniemi lasa de dorit…asa undeva pe la ce mancare poti primi la un hotel la Paraul Rece. Comestibila dar nimic in plus. Plus ca sunt in genul bufet suedez unde se face o coada imensa si I hate partea cu ingramaditul la coada aia.

La Rovaniemi am fost acum 2 ani sa duc copii la Mosu acasa. Urasc excursiile cu grupul, gen turma, cu program fix si mese la cantina, dar altfel aici nu puteam ajunge (e doar un avion care pleaca la Rovaniemi de la Otopeni si ala e booked de agentii si trebuie sa te lipesti de grup). Asa ca ne-am calcat pe inima si ne-am inscris la un grup vesel din asta. In avion in sine a fost fun, avionul vacantei, plin de copii (duh!). Personalul Tarom foarte dragutz, au lasat copii (pe rand) in cabina pilotilor, au pus desene la TV, drumul de peste 4 ore a fost ok given numarul copiilor din aeronava. Apoi a inceput manatul turmei la autocare, hoteluri, inscrieri in excurii optionale, ze works. Programul includea vizite la atelierul mosului, casa mosului, and so on cu mosul, unde stateam la cozi imense (turisti din toata lumea uniti-va) si dadeam 10-20 euro pe poza cu mosuĀ  in fiecare locatie, care na, trebuie sa o iei ca de aia am ajuns in Laponia. Mai fun a fost plimbarica cu sania de reni si cea cu caini husky, dar aici alte cozi si distractia in sine dura 5 minutw.

Oh, well onto the food. La hotel mancarea consta in nenumarate salamuri de ren (carnea nationala btw), pesti murati, saramurizati si conservati, accesorizati cu gem de coacaze (sau ceva bobite similare), paine finlandeza (asta mi-a placut tare), salate fara vreun scop in viata. Well boring (like hotel food usually is). Dar cum la pranz eram liberi, am cautat alternative. Si la mai putin de 500 m de hotel l-am gasit, slava spiridusilor, pe Nili. Aici mancam de pranz-seara, nici noi nu prea stiam ca de la 13 era bezna si copiii intrebau intr-una daca mergem la culcare deja šŸ™‚ Pe afara arata ca un bloc vechi si trist, dar nu va lasati descurajati.

Nili este un restaurant traditional finlandez, cu interior traditional (dar nu kitchos) cu multe coarne de ren si piele de ren, n-ai ghici ca are acest interior de poveste cand vezi blocul de afara, si cu simtul umorului (check out usa de la baie šŸ™‚ ).

Felurile sunt bazate pe ingrediente locale si de sezon (u can’t get more foodie than this) dar foarte frumos prezentate si extrem de gustoase.

Ca antreuri am incercat rilette de ren (cu sos alb si ciuperci), somon afumat cu ceva coacaze si salata de icre, blini de hrisca cu icre si smantana. DarĀ cel mai cuprinzator este Rovaniemi Market, pentru min 2 persoane, un fel de gustarea traditionala de la noi, cu de toate.

Si supa crema de somon este foarte buna, mai ales dupa ce te-ai plimbat la -20 grade.

Ca fel principal domina renul, vaca lor nationala. Tocanita de ren cu piure si castarveti murati, ren la gratar, ren la cuptor. Garnitura este mai tot timpul formata din cartofi, piure sau salata cu ierburi, si garnitura ori muraturi ori gemul de coacaze.

Dar am incercat si somon de oceanul artic, mai ales copiii.

Surprinzator de bun si fraged a fost si ursul, friptura sau chiftelutze, din nou cu piure si muraturi.

La desert, nu am descoperit ceva traditional, pannacotta cu sos de coacaze, inghetata cu sos de coacaze, chocolate cake cu sos de coacaze… bobitzele astea probabil sunt singurele fructe care cresc in Laponia.

Si cam atat, nu sunt feluri multe, dar foarte foarte foarteĀ bune. Am mancat aici 3 zile la rand si am mai fi mers cred o saptamana fara sa ne plictisim.

Nu cred ca ne-am mai duce a doua oara in Laponia (darĀ ce nu face omul pentru copii), insaĀ pentru restaurantul asta m-as urca in avion pana acolo.

PS: sorry ca nu am mai multe poze cu mancarea, pe vremea aia mai mult mancam decat pozam… pozele alea frumoase de interior sunt de pe site restaurant (cu exceptia usii de la baie care e facuta de tata šŸ™‚ )

3

3 thoughts on “Nili Rovaniemi

  1. ana

    Imi pare rau sa aud ca din toata Laponia nu ti-a placut decat restaurantul. Intr-adevar, daca ai stat la hotel si te-ai invartit doar in Rovaniemi, nu e surprinzator. Data viitoare fa-ti curat si ia singur avionul pana in Helsinki iar de acolo ia Santa Claus express. Face 12 h pana in Rovaniemi, de la 9 seara la 9 dimineata. Din Rovaniemi, inchiriaza o masina si plimba-te singur pe unde vrei. Iti recomand sa iti iei cabana de barne langa partie, sa mergi la ferma de reni (Kopara) sau la ferma de husky in vizite, sa faci cel putin un safari cu caini husky (care dureaza 3-4 h), sa mergi la mina de ametiste (cu skiurile eventual), sa mergi pe partiile de ski-fond sau down-hill etc. In felul acesta nu ai cum sa te plictisesti.

  2. Monica Post author

    Corect, in general excursiile organizate nu prea iti arata adevarata fata a locurilor; poate data viitoare

  3. Pingback: Foodie Family eats in Finlanda | The Foodie Family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *