10 idei cu rubarba

Putine sunt ingredientele care ma entuziasmeaza ca rubarba. Probabil pentru ca sezonul ei este foarte scurt si restrans doar la o luna. Capsuni si cirese gasesti si in decembrie chiar daca la un alt pret, dar gasesti. Rubarba nu exista decat in mai-iunie si atunci cumpar cu snopul si mereu o caut pe cea mai rosie si mai frumoasa. Niste oameni de stiinta au denumit asta FOMO (fear of missing out) dar oricum i-ar zice recunosc ca sunt crazy about rhubarb.

Anul acesta a fost primul in care am incercat rubarba si in retete nedulci si am fost impresionata placut. Sa vedem deci ce am facut si ce se poate face cu rubarba, fara sa o amestecam cu capsunile, o combinatie clasica dar care dupa unii ascund rubarba si aroma ei specifica.

  1. Salata cu branza de capra si rubarba murata.

Pentru rubarba murata punem intr-o carticioara 150 ml otet de mere, 150 ml apa, 150 g zahar, 3 cm de ghimbir, boabe de piper si 2 foi de dafin. Lasam sa dea in clocot si apoi reducem focul 5 minute pana se dizolva bine zaharul. Luam de pe foc si punem bucatile de rubarba in lichidul fierbinte si o lasam acolo pana se raceste complet. Se strecoara si se adauga in salata. Pentru dressing folosim 3 linguri din lichidul ramas si 3 linguri de ulei de masline.

Salata mea a avut rucola, fenicul, andive si branza de capra.

salatarubarba

2. Peste cu salata de rubarba si telina

Am taiat cu un peeler de legume felii subtiri din rubarba si telina si le-am pus in lichidul ramas de la salata de ieri, unde au stat 5-10 minute pana am tras pestele la tigaie si am taiat ridichi pentru salata. Le-am scurs de lichid si intr-un castron le-am amestecat cu putin ulei de masline, sare si frunze de patrunjel.

pesterubarba

3. Mancare de linte cu rubarba

Aceasta mancare este specifica in Kurdistan, de obicei sidedish servita langa miel.

Intr-o cratita calim o ceapa in putin ulei de masline. Adaugam si 2 catei de usturoi taiati fin si o jumatate de lingurita de turmeric si mai lasam 2 minute. Adaugam 100 g de linte cu 800 ml supa de legume si lasam la fiert 30 de minute. Amestecam o cutie mica de pasta de tomate si 400 gr de rubarba taiata si lasam 15 minute  pe foc, cu cratita acoperita. Perfecta pentru o zi vegetariana 🙂

linterubarba

4. Tarta cu rubarba sousvide

Cum in general la sousvide se fac bucati de carne mai tari, mai atoase m-am gandit ca rubarba ar fi ideala pentru aceasta metoda de gatit. Am taiat bucati egale masurate sa intre perfect in forma si le-am pus in punga de sousvide cu sucul de la o portocala in care am dizolvat 3 linguri de zahar. A stat 20 de minute la 61C si textura a iesit perfect. Separat am copt orb un aluat de tarta pe care l-am umplut cu o crema patissiere infuzata cu flori de soc si am asezat desupra bucatile de rubarba.

rubarbasousvide

5. Tart tatin cu rubarba

Aceasta a fost cea mai simpla tarta tatin pentru ca nu a trebuit sa mai caramelizez rubarba inainte ca la mere, timpul din cuptor e suficient pentru a o gati.

In cratita de tart tatin am topit 75 g unt, 100 g zahar brun si 85 g smantana lichida dulce si am lasat sa se caramelizeze 4 minute. Am asezat rubarba taiata pe dimensiunile cratiteti si deasupra am asezat aluatul foietaj.  A stat in cuptor la 200 C timp de 20 de minute. Am intors pe o farfurie cu grija la siropul fierbinte dupa 10 minute.

tarttatinrubarba

6. Tarta cu rubarba

Aceasta este tarta mea preferata dintre toate cu rubarba si este inspirata de pe www.marmiton.org (un agregator de retete ale bloggerilor francezi).

Mai intai taiem rubarba in bucati de 2cm si o punem intr-un castron presarata cu 50 g zahar. Lasam la macerat o ora.

Intindem aluatul de tarta in forma, asezam bucatile de rubarba (fara zeama lasata in castron) si coacem 20 de minute la 180 C. In acest timp batem 2 oua cu 150 g zahar. Adaugam 125 g smanatana lichida dulce. Turnam acest amestec in forma de tarta peste bucatile de rubarba si mai coacem 20 de minute pana ce tarta este aurie deasupra.

tartarubarba

7. Tarta cu rubarba impletita si crema de soc

Rubarba impletita este ultimul craze pe instagram. Arata senzatinal dar trebuie sa va previn ca se taie destul de greu tarta asta (eu am reusit cu un cutit ascutit cum trebuie) dar majoritatea bloggerilor care au facut aceasta tarta au sugerat sa tai stratul de rubarba cu o foarfeca 🙂 Ce nu face omul pentru poza perfecta.

Pentru crema de soc am pus la infuzat cu o zi inainte smantana lichida cu 4-5 flori de soc. Daca nu aveti deja sirop de soc, faceti tot cu o zi inainte siropul de soc.

A doua zi am copt orb un aluat de tarta si am pregatit o crema patissiere cu smantana infuzata. Cat s-a racit crema am pregatit fasiile de rubarba.

Am taiat cu peelerul de legume fasii (merge si cu mandolina cred) si le-am confiat rapid in sirop de soc fierbinte (1 minut), cate 3-4 fasii o data sa nu aglomerez cratita. Le-am intins pe o tava acoperita cu hartie de bucatarie sa nu fie prea ude. Pe o hartie de copt am facut impletitura de rubarba, nu dureaza mai mult de 5 minute. Daca nu mai stiti jocul “Sa tesem frumos” din copilarie sau nu aveti copii de varsta scolara care au facut asa ceva la ora de arte (nu ii mai zice lucru manual),  gasiti pe youtube o gramada de tutoriale pentru lattice, de obicei de aluat, dar tehnica e aceeasi.

In forma racita am intins crema racita si ea, si am rasturnat impletitura de pe foaia de copt.

Et voila, cea mai instagramabila tarta cu rubarba 🙂

rubarbaimpletita

8. Cheesecake cu jeleu de rubarba

Cand gatesc rubarba imi ramane mereu sirop pe care nu il pot arunca, evident. Cum de revelion am gatit impreuna cu Andra o cheesecake cu jeleu de Campari Orange, am adaptat ideea si am facut de data asta un jeleu din sirop de rubarba amestecat cu suc de portocale (de aceea a si iesit mai mult portocaliu decat roz). In functie de cat lichid aveti amestecati foi de gelatina inmuiate in prealabil si turnati peste cheesecake racita bine. Mai lasati la frigider 4-5 ore si iata ce frumusete iese.

cheesecakerubarba

9. Limonada cu rubarba

Tot despre sirop de rubarba, cel mai simplu il folositi intr-o limonada. Eu aveam o gramada de suc de lime ramas stors de la Cinco de Mayo (Margaritas anyone?) asa ca am facut o limonada cu suc de lime si sirop de rubarba. Minunat!

limonadarubarba

10. Compot de rubarba

Aceasta este reteta cea mai versatila pentru ca o puteti folosi ca topping pentru iaurt, budinca de chia (ca in poza), porridge de dimineata sau alte cereale si evident pentru o pavlova.

Taiem rubarba in bucati cat mai egale. Le punem intr-un vas potrivit pentru cuptor in care incap intr-un singur strat. Deasupra punem 100 g zahar, coaja si sucul de la o portocala. De obcei arunc acolo 1-2 boabe de tonka, dar merge si cu o pastaie de vanilie sau 2 stelute de anason. Acoperim vasul cu o folie de aluminiu daca nu are deja un capac si il punem in cuptorul incins la 170 C. Dupa 20 de minute verificam sa fie frageda dar intacta. Daca mai trebuie, o mai lasam 5-10 minute dar verificati des.

budinca chia

Anul acesta cea mai frumoasa rubarba am gasit la Lidl, asa ca daca va grabiti puteti sa va bucrati si voi de aroma ei deosebita.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *