Chec de lamaie yuzu si un giveaway aromat

De cateva luni ma obsedeaza lamaia yuzu. Am gustat-o prima oara intr-o pralina cu ciocolata la Londra de la premiatul ciocolatier Willian Curley si de atunci o caut peste tot dar fara nici un rezultat: Londra, Paris…fara succes. Prietenii care au plecat prin Asia au primit tema sa o gaseasca dar nu au reusit. La New York s-a gasit dar cu 30 dolari bucata….ei nici chiar asa.

Pe net am gasit ca va fi disponibila in Europa din 2014 si va fi la fel de populara ca si portocalele dar eu vreau acum! Asa ca mi-am sunat prietenii din domeniul cofetariei si pana la urma am gasit la Nordic Import Export, cu comanda in Japonia care a venit in 2 saptamani.

So happy happy day am 2 kg de lamai yuzu so let the party begin!

Am inceput imediat sa ma gandesc ce sa fac cu ele casa ma bucur din plin de aroma lor fantastica (cica ar fi cel mai sexy fruct…nu l-as numi chiar asa) de mandarine, lamai si grapefruit all in one, iar majoritatea aromei se gaseste in coaja, sucul nu este la fel de puternic aromat. Dar coaja…OMG

Prima incercare a fost si cea mai simpla, un chec de lamaie adaptat dupa o reteta a lui Michel Roux, guru meu in ale patiseriei. Evident se poate face si cu lamai obisnuite 🙂

Se incince cuptorul la 190 grade si se pregasteste cu unt si hartie de copt o forma de chec.

Se amesteca 3 oua, coaja de la 2 lamai yuzu, 175 gr zahar si un vf de sare. Se toarna in timp ce amestecam 75 ml de smantana dulce grasa. Intr-un castron amestecam 140 gr de faina cu o lingurita praf de copt si adaugam peste compoztie. Topim 50 gr de unt si dupa ce s-a racit un pic il adaugam si pe el fara sa amestecam prea mult.

Se toarna compozitia in forma de chec si se da la cuptor 5 minute, apoi scadem temperatura la 180 si coacem checul inca 25 de minute.

Intr-un castron amestecam 40 gr de zahar pudra cu zeama de la cele 2 lamai yuzu. Scoatem checul din cuptor si imediat crestem temepratura la 240 grade. Checul il scoatem din forma pe un gratar si il dam cu glazura de lamaie. Punem gratarul pe o tava si il punem in cuptorul foarte bine incins pentru 30 secunde ca sa se usuce glazura.

Il scoatem si lasam sa se raceasca complet. Se serveste in felii subtirii si imi pare rau ca nu am cum sa transmit si aroma lui dar este minunat.

Acum despre giveaway 🙂

Pentru ca vreau sa ma bucur la maxim de aroma de yuzu vreau sa incerc cat mai multe retete. Am facut si tarta de lamaie si un flan aromat cu yuzu. Dar ce sa mai fac? Aici intrati voi in scena, va astept comentariile cu idei de prajituri cu lamaie in care sa folosesc yuzu. Cea care ma va atrage cel mai tare sa o fac va castiga. Iar castigatorul va primi 2 lamai yuzu!!!

Idei in comentarii pana duminica seara, castigatorul il voi anunta luni 11 noiembrie.

LATER EDIT: Si avem un castigator, mai precis Mihai!!! Tortul triplu cu lamaie ma inspira cel mai tare, o sa il execut cu prima ocazie. Felicitari si abia astept sa vad ce o sa faci tu cu cele 2 lamai 🙂

2

13 thoughts on “Chec de lamaie yuzu si un giveaway aromat

  1. Bogdan

    Uf, pacat ca nu pot participa din afara tarii. Am si eu aceeasi obsesie pentru lamaile astea. Am fost chiar in Whole Foods exact pentru ele si, negasindu-le, m-am consolat cu tangelo.

    Si cum nu pot participa, te intreb – unde ai vazut ca aduc yuzu in Europa? Poate am noroc sa fie prin zona mea. 🙂

  2. Monica Post author

    @Cornel: simplu zici? parca ziceai ca nu au iesit asa bine… e cumva un challange? 🙂

  3. Monica Post author

    @Cristina: Budinca suna bine si iese si mai bine. Deja am incercat in crema de la flan si se simte bine aroma 🙂

  4. Roxana Iorgu

    Buna,
    Eu as incerca o prajitura “comunista”…ca sa zic asa. Am crescut cu ea: Alba ca Zapada. Mama ne facea mereu, si stiu ca in crema fiarta punea mereu coaja si zeama de lamaie.
    Ar fi interesant de incercat!

    PS: multumesc Bogdanei ca ni te-a recomandat! Eu mereu sunt in pana de idei, cand vine vorba de mancare… :))

  5. Monica Post author

    @Roxana: uite la Alba ca zapada nu m-am gandit…nu stiam ca se pune si coaja de lamaie in crema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *