Oua posate sous vide

Ei nu, nu am luat-o razna si m-am apucat sa scriu despre cum se fierbe un ou. In schimb am sa va spun cum se poseaza un ou la sous vide. Si de ce ati face asa ceva. Si de ce m-am apucat si eu de asta.

Acum ceva timp, in timp ce ne intoarceam dintr-o excursie foodie si citeam in avion o carte. De gatit evident, primita cadou de la Cornel, carte care chiar a schimbat modul in care gatesc…subtitlul este de-a dreptul scary.

maximumflavour

Si in ea se povestea ce minunate sunt felurile preparate sous vide, cum nu se compara cu nimic altceva. Ii arat lui foodie man care nu s-a gandit de doua ori…de cand am aterizat pana am iesit din aeroport comandase deja unul direct de pe telefon, mai precis modelul de la PolyScience (intre timp a aparut si la noi, se gaseste la comanda la FT-Shop).

sousvidepolyscience

Pentru a gati sous vide mai este necesar un vas mare care sa tina apa si pungile cu alimente si un aparat de vidat, sousvide insemnand efectiv “sub vid” din limba franceza. Pentru vas folosesc o oala mare de la IKEA, dar daca fac multe portii atunci le pun intr-un frigider de voiaj, o minunata sugestie primita de la Florin, care gateste de ceva timp in acest mod si stie ce vorbeste. Iar aparat de vidat aveam deja. All set.

Dar ce este de fapt sous vide? Este o metoda de gatit in care alimentul este vidat si gatit incet spre foarte incet intr-o baie de apa cu temperatura controlata. Metoda este folosita de mult timp in bucatariile profesionale, dar de cativa ani au aparut si aparatele casnice, unele destul de mari si greoaie cum este SousVide Supreme (disponibil si in Romania aici) pana la Codlo, mic si practic. Avantajele sunt nenumarate la aceasta metoda de gatire, nimic nu se gateste mai mult decat trebuie (overcooked o sa iasa din vocabular), carnea iese frageda si suculenta fara sa adaugam ulei. Si vorbim de toate tipurile de carne, nu numai muschiul de vita de Argentina pe care nu-l greseste nimeni…orice carne iese buna dupa ce a stat cat trebuie la sous vide. Nu trebuie sa tot verifici cand e gata, iese perfect si fara gresala. Si ce sa mai vorbesc de spalatul de vase…nici nu exista! Arunci punga si apa din vas si atat. Singurul lucru care ma impiedica sa gatesc zilnic este ca dureaza. Mult. Minim o ora pentru niste oua si multe ore pentru o carne mai tarisoara, careia ii trebuie mult timp sa se fragezeasca. Dar merita! Si pretul, inca aceste aparate sunt destul de scumpe.

Alimentul fiind vidat toate sucurile si aromele raman acolo, nu se pierd in apa sau tigaie. Baia de temperatura controlata asigura o gatire perfecta. Vrei o friptura medium rare? Nici o problema, setezi aparatul la 55-57 grade C si fiecare bucata va fi perfecta. Fara termometre si papaieli pentru biata friptura. Pestele? Perfect gatit fara sa se usuce. Mielul? Gatit medium rare cum trebuie in fiecare particica.

Care este deci avantajul gatitului sous vide? Consecventa si textura. Alimentele vor fi exact asa cum trebuie de fiecare data iar textura pur si simplu nu poate fi egalata cu una obtinuta prin metode conventionale.

Acum ca v-am zapacit cu toate detaliile astea tehnico-stiitifice sa si gatim ceva sous vide. O sa incep cu cel mai usor aliment pentru ca…vine deja ambalat 🙂 Oul. Oul gatit sous vide este ceva asa perfect si minunat, cel mai bun ou posat pe care ai putea sa il faci vreodata. Aur lichid, jur.

eggchartsousvide

Iti alegi ce textura vrei sa aiba oul din tabel (care apare in manualul aparatului) si il pui in baia de apa 60 de minute. O ora mai tarziu cel mai minunat ou va ajunge la tine in farfurie. Acesta este tinut la 65 C.

eggsousvide65

Totusi nu am fost multumita de textura apicioasa a albusului, asa ca am mai incercat si alte combinatii de timp/temperatura, am mai citit ce au mai facut si altii si am gasit combinatia castigatoare: 14 minute la 75C.

Arata mult mai bine si dureaza mult mai putin. Pentru ca sincer cine se trezeste cu o ora mai devreme sa fiarba oua…not this girl. Dar 14 minute sunt o nimica toata cand ai de trezit si pregatit de scoala 2 foodie kids, si iese impecabil. Are forma perfect rotunda, ideala si potrivita pentru benedict.

sousvideegg75C

Et voila! Cel mai perfect (la forma si gust) ou posat. Asa mult imi place ca vreo 5 luni doar oua am gatit la sous vide. Urmeaza si alte retete, soon.

0

6 thoughts on “Oua posate sous vide

  1. Andra

    Oh Doamne! Stiam eu de ce imi era frica sa citesc postarea asta :)))
    Oul al doilea arata pur si simplu perfect!
    Intrebare: cam cat de mare ar trebui sa fie recipientul? Si poate fi din orice material (inox, plastic)? La mine spatiul e o maaare problema, n-as avea unde sa mai depozitez chestii foarte mari.

  2. Monica Post author

    O oala mare e suficienta, normala de inox. Recipientul de la frigiderul de voiaj e de plastic si e si izolat, mentine temperatura mai bine. Dar orice oala e ok, iar Codlo (de care si-a luat Madalin) e chiar mic mic, incape intr-un sertar si tot asa, il atasezi la o oala normala de care sunt sigura ca ai deja.

  3. Monica Post author

    Oul se pune direct in apa, fara punga; de asta am zis ca e cel mai usor de facut ca e deja vidat 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *