Choice Cuts

“Choice cuts” este o alta carte de Mark Kurlansky (my favourite food author so far), o delicioasa colectie de scrieri despre mancare.

Este de fapt o antologie a scrierilor despre mancare, incepand cu Cato si a lui “De agricultura” pana in zilele noastre. Impresii ale lui Savarin despre oamenii slabi si cei gurmanzi, ce parere avea Dumas tatal despre cum se mananca crabii. Ce legatura are mancarea cu sexul, ce importanta are mancarea in diferite tari, capitole intregi dedicate  cate unui element: piete, oua, paine, legume, pesti, carne de tot felul, condimente, salata, trufe, grasime, fructe, cicolata, deserturi, etc. Capitole despre francezi, englezi, americani si germani, despre politica mancarii.

Un capitol special este dedicat meselor memorabile, ce face o masa memorabila? Sunt descrise festine feudale cu impresionante cifre despre ingrediente, feluri, meseni si bucatari. Impresiile primilor cuceritori de pamanturi noi si cum i-au impresionat fructele si legumele si felurile de mancare ale localnicilor.

Sunt incluse si retete vechi, cu ingrediente de negasit azi (probabil doar Heston mai le poate recrea in ale sale Feasts).

Sunt citati Brillat – Savarin si Escoffier, Herodot si Plutarch, Hemingway si Dickens, Zola si Orwels.

O carte ce nu o poti citi intr-o zi, atat e de plina de informatii. Dar o carte de savurat!

choicecuts

2

2 thoughts on “Choice Cuts

  1. Cristi

    Interesant, multumesc de pont.
    Eu tocmai mi-ai comandat azi-noapte inca doua autobiografii, sunt in faza in care citesc cat mai multe autobiografii, iar acum mi-am luat Marco Pierre White si Michael Roux, din celebra familie Roux, de mari maestri :).

  2. Pingback: New York in istoria molusculara | The Foodie Family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *