Eat the foodie year – Aprile

Am ajuns la luna aprilie, o luna pe care am petrecut-o mai mult pe drumuri si prin locuri indepartate dar tot am apucat sa sarbatorim un numar considerabil de zile gastronomice. A fost si sarbatoarea de Pasti care implica si ea o multime de feluri specifice de mancare. Asa ca a fost o luna plina.

Ce am serbat in luna aprilie

1 aprilie – Sourdough bread

Nu am mai facut de mult paine cu maia acasa. Motivele sunt alea clasice (nu am avut timp, nu am avut chef, a murit maiaua, lipsa de clienti prin casa). In schimb am admirat painile facute de Andreea of Taste Bazaar, care mi-au fericit feedul de instagram. Ia uitati aici ce frumusete 🙂

4 aprilie – Carrot Day

Ma bucur ca exista o zi pentru aceasta radacinoasa, atat de comuna ca risca sa ajunga banala uneori, dar fara de care nu se poate in bucatarie. Pe langa arhicunoscutele proprietati vitaminizate ale morcovilor, merita sa fie apreciati pentru gust si versatilitate.

6 aprilie –  Caramel Popcorn Day

O zi pe care nu puteam sa o ratez pentru ca aduce la un loc doua din pasiunile mele: popcorn si caramel. Pur si simplu nu ma pot opri pana nu termin castronul/punga.

7 aprilie – Coffe Cake Day

Ca sa nu existe confuzii, nu este vorba de o prajitura cu cafea, ci una pe care o mananci la o cafea. Deci poate fi cam orice chec sau varianta, numai buna langa o cana fierbinte de cafea (cu lapte daca se poate). Si pe care o lasi pe masa si mai treci si mai iei o felie, si mai treci si mai iei o felie…pure goodness.

9 aprilie – Chinese Almond Cookie Day

Ah, din nou o noutate in portofoliul meu. Biscuiteii astia se fac de obicei de anul nou (ce cauta in aprilie nu inteleg ca anul nou chinezesc e cam prin februarie) si simbolizeaza noroc si prosperitate (as most chinese stuff does) pentru ca seamana cu niste banuti. Si sunt si buni 🙂

10 aprilie – Cinnamon Crescent Day

Cornulete cu scortisoara, nici din astia nu mai facusem, Noi de obicei ii facem cu gem sau rahat, dar si cu scortisoara sunt (am descoperit) foarte buni.

11 aprilie – Cheese Fondue Day

Desi se pare ca a aparut in Franta (“fondre” = a topi) in anii 1930 a fost numita fel national elvetian. Nu il ratam de cate ori ajungem in Elvetia si cel mai bun l-am mancat pe o partie in Zermatt. Dar si acasa mi-a iesit. Nu am set de fondue (ala mai imi lipsea in bucatarie) dar am folosit o oala Creuset (tine bine temperatura) pe plita cu inductie la o temperatura mica si am mancat chiar acolo, in picioare 🙂 Cu cartofi noi si castraveciori murati.

12 aprilie – Grilled Cheese Day

Paine cu branza rasa la cuptor mancam de mici, si mai nou exista pe la noi si un food truck cu astfel de sandwichuri, Say Cheese. Am produs acasa un monstru de paine cu de toate pe post de cina si nimeni nu a protestat ca nu a fost din nou “carnita cu salata”.

13 aprilie – Peach Cobbler Day

Cobblerul e un fel de crumble dar cu aluat deasupra. Ha, v-am incurcat 🙂 Dar serios, jumatati de piersica, niste nuca si aluat de prajitura taiat fasii (nu neaparat impletite cum am facut eu) si apare un desert homey de mai mare frumusetea. Si gustul 🙂

16 aprilie – Easter Day

Aaa, nici o sarbatoare de Pasti fara cozonaci homemade. E al doilea an in care ii fac in casa, si imi ies din ce in ce mai bine. La impletit mai am de lucru nitel dar sa lasam loc de improvments, eh?

Mushrooms Day

Daca Pastele pica mereu in alta zi, in schimb mereu pe 16 aprilie e ziua ciupercilor. Am facut o tarta simpla si rapida cu niste ciuperci Oyster pe care ma bucur ca le gasesc din ce in ce mai des.

17 aprilie – Cheese Ball Day

Crema de branza am mai tot facut si mancat, dar prezentata in forma de bila…asta numai Martha Stewart putea inventa (cred, adica nu stiu daca ea, dar i se potriveste). Am format si eu o bila cu crema de branza si ceva ierburi spre mirarea foodie kids care s-au uitat urat si au zis ca ei nu mananca asa ceva. Aaaa, the power of presentation 🙂

18 aprilie – Animal Crackers Day

O sarbatoare pe placul copiilor, desi am gasit numai pestisori, animale erau numai la raionul biscuiti dulci. Oricum crackers sunt buni la casa omului, in case sa fie.

19 aprilie – Garlic Day

Partea a doua a lunii aprilie ne-a gasit in Australia, dar tot am reusit sa mai serbam o zi doua. Cea a usturoiului de exemplu a fost usor de facut pentru ca garlic bread era la orice restaurant pe lista de starters. Cred ca le place mult. Asta ne-a placut si noua 🙂

21 aprilie – Foodie Man Bday 🙂

De ziua lui, l-am dus pe Foodie Man la un Dessert Bar la care imi doream sa ajung de mult, de cand l-am vazut pe chef la Masterchef Australia in urma cu vreo 2 sezoane, unde a iesit (doar) pe locul 4 dar are un succes nebun cu acest Koi Dessert Bar. Totul este uimitor acolo.

22 aprilie – Jelly Bean Day

Nu exista aroma sa nu fie intr-o bomboana din asta. Hey, dupa Harry Potter au avut inclusiv cu cu gust de pamant, de viermi, de creion ascutit sau mancare de caini. Personal imi plac cele cu aroma de popcorn cu unt. Strange, I know. Aici am gasit unele tropicale si le-am mancat in autobuz in timpul unui drum de 8 ore prin Australia, pe langa campuri cu trestie de zahar si livezi de mango.

23 aprilie – Picnic Day

In ziua cu acelasi drum, soferul de autobiz ne-a spus ca nu avem voie sa manacam while on the bus, dar sa stam linistiti, se va opri untr-un loc foarte frumos pentru pauza obligatorie. Si asa a fost, am stat aici jumatate de ora sa mancam si sa admiram marea.

25 aprilie – Anzac Day

Cea mai importanta sarbatoare din Australia (mai ceva ca Pastele sau Craciunul) este Anzac Day, sau ziua veteranilor de razboi. Totul este inchis si barurile sunt pline. Marea sarbatoare are si niste biscuiti specifici, Anzac Biscuits, cu ovaz si destul de tari si gumosi, dar hey, daca tot am nimerit acolo de Anzac Day macar sa ii incercam.

Se spune ca biscutii erau trimisi de sotii soldatilor de pe front pentru ca rezistau si se pastrau bine in timpul transportului. E adevarat, am uitat si noi vreo 3 in ghiozan si dupa 1 saptamana de carat, trantit si inghesuit “sub scaunul din fata sau compartmentul de deasupra” erau perfect intacti.

Pana luna viitoare, eat the year!

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *