Eat the foodie year

Nu e o noutate pentru nimeni ca orice ocazie sarbatoresti mancarea e nelipsita. E ziua ta? Trebuie neaparat tort. Nunta? Mai mult de jumate din griji se invart in jurul meniului si a asezarii la masa? Revelion? Locatia depinde de mancare. Sambata seara? Iesi cu prietenii la un restaurant. Ai primit un bonus? Merge o prajitura (ok si niste pantofi dar sa nu divagam). Suferi din dragoste? Oricine stie ca raspunsul e pe fundul unei cutii maxi de inghetata de ciocolata.

Dar exista si fata cealalata a acestei povesti. Cand pregatesti si mananci ceva pentru ca acel fel de mancare este celebrat intr-o zi. Am descoperit asta incet incet, mai intai am aflat ca exista Ziua Internationala Nutella sau ziua Pi cand trebuie musai sa faci o placinta (pie). Apoi am primit o carte care se chiama Eat the Year si in ea sunt insirate toate sarbatorile si aniversarile legate de un ingredient sau fel de mancare. In fiecare zi e una sau doua sau chiar trei! Majoritatea sunt National Day of ceva in SUA, dar sunt si multe internationale.

Am inceput sa le serbez pe cele care imi plac si asta a fost baza pentru ce a devenit proiectul meu foodie pe anul 2017, Eat the foodie year 🙂 De-a lungul lunii ianuarie am postat pe social media ingredientele si felurile de mancare serbate si la final de luna le voi centraliza pe toate aici, cu mici povesti.

Sper sa va placa si sa va inspire si pe voi sa #eatthefoodieyear.

Ce am serbat in Ianuarie.

16 Ianuarie – International Hot and Spicy Food Day. 

Aceasta este colectia lui foodie man de spicy stuff, ce sa zic, ii place mancarea picanta. Unele sunt decente, altele sunt periculoase si s-a intamplat ca la mese cu prietenii cate unul sa taca brusc vreo jumatate de ora timp in care a tot baut niste lapte. Ce sa zic, nu esti cuminte, patesti 🙂 Preferatele mele sunt Hot Gipsy, sos romanesc pe care il gasiti aici si sosul gochujang de la Korean Food.

hotspicy

17 Ianuarie – International Day of Italian Cuisines

Ajunsa la a 10 editie, Ziua Internationala a Bucatariei Italiene este un festival in toata regula. Promoveaza produsele italiene autentice si anul acesta felul omagiat a fost Pizza. Chefi din toata Italia si din lume au creat in aceasta zi pizza Margherita si o pizza Signature cu ce ingrediente doreste chef dar cu blatul dupa reteta originala. Mai multe informatii si ce s-a omagiat in anii trecuti vedeti aici pe site oficial al eventimentului.

italian

19 Ianuarie – Popcorn Day

Stiati ca exista doua feluri de boabe de porumb pentru popcorn? Unele se desfac in forma de fluture sau octopus (cele mai utilizate) si altele in forma de ciuperca (astea le-am vazut cel mai des la punga deja facute). Asociat de multi din noi cu sala de cinema, cel mai bun il facem totusi acasa si stim exact cat ulei si sare am folosit, sau putem adauga ce ingrediente vrem. Imi place foarte mult aceasta ustensila speciala de popcorn pe care am primit-o cadou. A iesit un pocorn perfect!

popcorn

20 Ianuarie – Cheese Lover Day

Esti sau nu un iubitor de branza, aceasta e intrebarea 🙂 Noi suntem, personal imi plac cele frantuzesti moi si cateva italienesti (Asiago, ti amo!). Am petrecut aceasta zi la Fromageria de la Megathlon (aka Mega Image Concept Store Baneasa de langa Decathlon), unul din putinele locuri din oras cu o fromagerie asa frumoasa si ofertanta. Am luat in ultimul timp de aici Faisselle, o branza proaspata minunata.

fromagerieMegaImage

23 Ianuarie – Pie Day

A nu se confunda cu Ziua Pi (3.14), ziua placintelor merita serbata. Eu am facut o placinta de mere si a trebuit sa promit ca nu o ratam nici la anul.

placintacumere

24 Ianuarie – Peanut Butter Day SI Lobster Thermidor Day

O zi aglomerata 🙂 Ziua untului de arahide e la mare cinste la noi acasa, avem ceva provizii ca nu cumva sa ramanem fara. Cel mai mult ne place cel de Solaris, e cel mai natural pe care l-am gasit in magazine.

untdearahidesolaris

Lobster Thermidor nu e ceva care pregatesc in fiecare zi, si chiar si azi as fi ratat daca nu gaseam intr-un sertar din congelator unul de la Lidl Deluxe. Putina smantana, niste branza Comte si cina for one (nu prea infometat) a fost gata. Dar nu as fi luat unul viu pentru asta.

lobsterthermidor

27 Ianuarie – Chocolate Cake Day

De parca mai era nevoie de un motiv pentru un tort de ciocolata 🙂 Acesta este dupa reteta Inei Garten si e foarte bun. Blatul mi-a placut in mod deosebit, a intrat deja in rotatia mea de facut prajituri.

chocolatecake

28 Ianuarie – Blueberry Pancake Day

Clatite cu afine (din stocul propriu congelat). Si sirop de artar. Si ceai. Si atat.

blueberriespancake

30 Ianuarie – Croissant Day

Nu am apreciat niciodata cata munca este necesara pentru un croissant perfect (si cat unt!!!) pana nu am produs unul cu mana mea la Ecole Ritz Escoffier. Am jurat ca nu o sa fac acasa niciodata dar le cumpar des 🙂 Cel mai mult imi place cel de la Bread&Spices si cel bavarez de la Lild (croissant cu gust de pretzel…vis). Micul dejun perfect este pentru mine un sandwich cu croissant si ou ochi sau gem de capsuni.

brunchfoodieteen7

31 Ianuarie – Hot Chocolate Day

Sa ne intelegem, nu este vorba de vreo cacao praf sau mix, ci ciocolata adevarata topita in lapte si smantana, french style. Concetrata si deloc dulce, o ceasca e suficienta. Modul perfect de a incheia luna ianuarie 🙂

hotchoco

Ne vedem luna viitoare!

3

3 thoughts on “Eat the foodie year

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *