In ultima escapada londoneza am lasat-o pe Andra of Menta & Rozmarin sa aleaga restaurantele, dar cand ne-a propus unul japonez nu am sarit in sus de bucurie…era inca aproape de vacanta in Tokio si voiam sa raman cu acele gusturi si amintiri pentru inca ceva timp.
Dar a insistat ca e minunant asa ca ne-am dus. Sosharu este unul din restaurantele lui Jason Atherton, dar Executive Head Chef este roman, si anume Alex Craciun. Plecat din Brasov de cativa ani buni in Anglia, ca multi altii, a avut sansa si nu a lasat-o sa ii scape, sansa pentru care a muncit enorm, sa ajunga in bucataria lui Atherton la Pollen Street Social unde a dovedit ce poate, sa ajunga in Japonia pentru 2 ani in bucatarii stelate si sa se intoarca la Londra pentru a crea cu influente japoneze la Sosharu.
Sosharu este deci un restaurant japonez cu ingrediente britanice in sezon, in stil izikaya. In Japonia izikaya erau niste baruri la colt de strada, deschise numai seara, unde se opreau oamenii muncii in costum, lasau servieta pe jos sa bea si sa guste cate ceva dupe cele 8 ore pe plantatie. Acum…. Sosharu este departe de un astfel de bar prin look dar prin meniu si bar este acolo. (si daca imi permiteti, si stilul bailor tot japonez este daca intelegeti ce vreau sa zic…colacul ala magic ma urmareste :))
Am ajuns un pic mai devreme sa incercam si barul, 7 Tales, aflat la subsol, luminat de neoane foarte japoneze si unde ne-am delectat cu niste cocktailuri si niste mizilicuri, gen salam de wagyu 🙂
In sfarsit la masa, am comandat ce ne-a facut cu ochiul dar si ce ne-a recomandat personalul ca signature dishes.
Open Temaki. Tuna, scallion tobiko, sushi rice, spiced mayonnaise.
Chilled. Sosharu Toro tartare, caviar
Chilled. Scallop tartare, fresh peas, sesame and lemon puree
Salads. White crabmeat, iceberg lettuce, shiso, edamame
Hibachi grill. Scallops, kinome rice porridge, citrus soy
Grilled vegetables. Grilled tomato, smoked tofu, runner beans, salted kombu jelly
Grilled vegetables. Pale aubergine grilled, crispy shalots, aka miso glaze, herb salad.
Inspired by the classsics. Chashu pork belly, udon king oyster, ramen sauce
Rice pot. Mushroom dashi, pickled mushrooms, mitsuba
Desserts.
Matcha mille crepes, matcha sorbet
Monaka, raspberry, yuzu curd, shiso
Japanese rice, coconut, mango
Mi-au placut cel mai mult si foarte mult vanata la gratar cu o textura si o aroma care m-a facut sa imi doresc un kilogram de vinete gatite asa, pork belly ramen care se apropia foarte mult de ramenul mancat in Tokio si din care as fi vrut toata oala, si salata de crab pe care as putea sa o mananc in fiecare zi la pranz. La capitolul desert mi-a placut prajiturica cu zmeura pe un biscuite cum am mai mancat si la Narisawa (am spus ca Alex a trecut si pe aici cat a stat in Japonia?) dar si cel cu cocos si mango. Foodie man s-a declarat foarte incantat de tartarul de ton gras (toro), scallops la gratar si mille crepe de ceai verde matcha.
Dupa ce toata seara l-am urmarit pe Alex in open kitchen, cand a terminat toata lumea (ne-am luat ultimul seating cu un scop precis) am petrecut jumatate de ora la povesti cu el si ne-a impresionat cu sinceritatea si deschiderea lui, cu o poveste minunata cu mijloc frumos (nu putem vorbi in nici un caz de un final) despre ce poti face cu daruire, talent, dar si multa multa munca.
Si toata munca lui este deja rasplatita de reviews laudabile in presa din Anglia, cea mai notabila fiind cea a lui Jay Rayner in The Guardian, dar si in The Times si The Evening Standard. Apoi merita notat si prezenta pe shortlist ca Restaurant of the Year, Newcomer in revista Food&Travel.
Povestea nu se termina aici, pentru ca Alex Craciun a deschis intre timp si Kisetsu, un chef table cu 10 locuri langa Sosharu, unde pregateste in fiecare zi un meniu omakase. Si unde o sa ajungem si noi in decembrie.
Intre timp se pregateste noul ghid Michelin, noi pariam pe o Alex pentru o stelutza.