Minuni cu varza rosie

Vorba ca nimic nu se intampla fara motiv s-a dovedit inca o data adevarata. In perioada fara Facebook am devenit fan Instagram, o platforma minunata daca te pasioneaza mancarea (probabil si alte domenii da fiecare cu boala lui). Am descoperit atatia bloggeri si chefi incredibili, cu mancare deosebita, mi-au venit tot felul de idei si m-au inspirat sa fac si eu la fel. Daca aruncati un ochi pe contul meu de instagram veti putea observa o frumoasa evolutie fotografica si stilistica. Si asta nu s-ar fi intamplat daca nu ieseam din zona de comfort FB.

Una din revelatiile mele a fost un chef de origine caraibiana, Chef Jason Howard, care a concurat la Masterchef Prof in UK si care are niste farfurii incredibile. In mod deosebit mi-a atras atentia o caracatita mov. Pentru ca era mov, duh. Am sapat si am dat pe canalul lui de youtube de reteta si tehnica grozava. Si incredibil de simpla. Pentru ca initial poti crede ca e facuta la sousvide sau ceva similar si se poate doar intr-o bucatarie profesionala. Dar nu, este incredibil de simpla. Si toate ingredientele sunt foarte accesibile. Aceasta este farfuria care mi-a atras atentia…

@Chef Jason Howard

@Chef Jason Howard

Iata deci cum sa facem si noi caracatita mov.

Curatam caracatita sau baby octopus (eu am facut cu cele baby) si o fierbem cum am povestit aici. Babyoctopus fierb numai jumatate de ora. Se lasa la racit.

Separat facem o saramura/marinata din urmatoarele ingrediente.

250 g suc de varza rosie (obtinut cu storcatorul de fructe)
20 g otet de vin rosu
25 g zahar
1 jumatate de ceapa rosie tocata marunt

Se pune saramura intr-un vas, se scufunda caracatitele in ea pentru minim 10 ore, eu am lasat peste noapte. A doua zi am obtinut asa minuni.

caracatitamov

Nu numai ca arata spectaculos dar are si un gust grozav. Majoritatea le-am mancat intr-o salata dar cateva am pastrat pentru un plating mai deosebit, demn de micutzele mov.

caracatitamovpiuremazare

Pentru acest plating am marinat si cateva scoici san jacques, pe care le-am asezat impreuna cu babyoctopus intregi si tentacule pe un pat de mazare. Pun pariu ca nu credeati ca se face asa usor 🙂

Pentru somon avem nevoie de mai mult timp. Mai intai punem fileul de somon intr-un vas cu sare grunjoasa in care am amestecat marar tocat si coriandru (alegerea mea, voi puteti pune si alte condimente) si il lasam acoperit acolo 4 ore, cu intors la 2 ore daca nu este acoperit complet.

Apoi si el merge scufundat in saramura de mai sus si dupa 10-12 ore obtinem un fileu de somon conservat si colorat perfect.

somonmarinatmov

Dupa ce am testat si gustat mai multe felii (nom, nom) am facut doua farfurii cu plating individual sau pentru sharing.

somonmov

Cel pentru sharing are si suc ce varza rosie asezonat cu putin otet  si cubulete de castravete pentru contrast crunch.

salatasomonmov

Farfuria individuala are la baza o salata de morcov, castravete, ridiche si telina asezonata cu otet de orez (mi s-a parut ca are fata de japoneza), felii de somon marinat si seminte de susan negru.

In timp ce eu ma jucam cu varza rosie acum cateva saptamani, foodie man era prin Singapore, asa ca am avut timp sa imi fac de cap in bucatarie 🙂 Dar dureaza numai cateva ore active si merita absolut fiecare minut.

2

2 thoughts on “Minuni cu varza rosie

  1. Liliana

    Rasfoind blogurile intr-o noapte alba am dat peste aceasta retete, care imi par de un rafinament deosebit prin eleganta, exotism si simplitate, plus ca mi-au creat o stare de buna dispozitie. Cu multumiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *